Coronaviruset slog till kraftfullt och tidigt i Kramfors och det var de sköra äldre som drabbades värst. IVOs granskning kommer inte alls överraskande för Inger Bergström, socialchef.
– Vi har ju haft smitta på våra boenden ända sen 26 mars, så det är inte förvånande, säger Inger Bergström.
De vidtog åtgärder omedelbart, som att utbilda personalen och säkerställa att de var noggranna med hygien och använde skyddsutrustning. Trots det var det många äldre som avled i sviterna av covid-19. Inger Bergström medger att det var ett misslyckande.
– Självklart så beklagar vi det inträffade. Vi har ju lärt oss väldigt mycket om hur vi ska göra, hur, och hur vi står rustade inför att hantera det här i fortsättningen, säger hon.
Inger Bergström vill inte kommentera hur många som har avlidit på Viktoriagården, men hon uppger att det rör sig om totalt 14 dödsfall i kommunen.
Ingen fysisk läkarkontakt
Efter misstankar om att äldre lämnats utan vård och dött i onödan kommer IVO särskilt att undersöka om de sjuka på äldreboendena verkligen fått en individuell bedömning av sitt sjukdomstillstånd.
Inger Bergström medger att det har varit ett problem. Ingen läkare har satt sin fot i något av Kramfors äldreboenden.
– Jag kan säga att vi har ju inte haft några fysiska läkarbesök på de här boendena utan de har ju varit på telefon, säger hon.
Svårt på demensboenden
Enligt Inger Bergström var det extra svårt på två demensboenden i kommunen, på ett av dem kom smittan in väldigt tidigt.
– Vi kommuner har ju inga begränsningsåtgärder enligt socialtjänstlagen, och det är väl en av förklaringarna till att det ändå blev ett så pass stort utbrott här i Kramfors, säger hon.
Nu, tre månader efter utbrottet, är det betydligt lugnare vad beträffar smittade och antalet sjuka på äldreboendena i Kramfors försäkrar hon.
Se klippet och hör Inger Bergström berätta om att läkarkontakten endast skett över telefon.