Det var vid en planerad insats som en minderårig flicka påträffades, i ett läger i skogen i Sundsvalls kommun.
– Det var bedrövliga förhållanden. Det var ett läger som saknade allt och det fanns väldigt oklara försörjningsmöjligheter, säger Maria Aldén, regionkoordinator mot prostitution och människohandel.
Socialtjänsten kontaktades
När flickan påträffades kontaktades socialtjänsten i Sundsvalls kommun, men enligt informationen till Ivo hade socialtjänsten inte ha vidtagit några åtgärder en vecka efter att situationen uppdagats.
– Jag har respekt för att det är komplicerat för socialtjänsten att hantera, men snabbheten och flexibiliteten är så otroligt viktig när det handlar om sådana här ärenden. Det räcker att det går en dag så kan barnet ha förflyttats, säger Maria Aldén.
Skyddsbedömning har gjorts
Individ- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Jonas West (S) säger att han, på grund av sekretess, varken kan bekräfta eller dementera att det gått en vecka utan några åtgärder från socialtjänsten, men han utgår från att en skyddsbedömning har gjorts.
– Jag blev uppringd av en tjänsteman om detta och då gjorde jag en anmälan till vår mottagningsgrupp gällande detta, säger han.
Vad händer efter det – följer du upp arbetet på något sätt?
– Det händer att jag gör sådana här anmälningar, det är inte konstigt i sig. Sedan lämnar jag det till vår kompetenta personal att ta hand om. Jag litar på att de gör ett bra jobb.
Mer om regionkoordinator mot prostitution och människohandel
Regionkoordinatorerna arbetar under Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel. Det bedrivs i samverkan med flera myndigheter som Polisen, Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet, Migrationsverket, socialtjänsten och Polisens Nationella Operativa Avdelning, NOA.
Det Nationella metodstödsteamet mot prostitution och människohandel, NMT, ska delta och vara en resurs för att utveckla och effektivisera arbetet mot människohandel.