• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Barbro Sellin/SVT

Socialtjänsten i Västernorrland arbetar för lite med förebyggande insatser

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio socialsekreterare i länet anser att de har för lite tid att arbeta med förebyggande insatser.

Detta enligt en ny socialsekreterareundersökning för Västerbotten och Västernorrland som presenterades på tisdagen. Resultaten kommer från en totalundersökning gjord av Novus på uppdrag av Akademikerförbundet SSR.

I Västernorrlands län är 82 procent av socialsekreterarna bekymrade över att de inte hinner med förebyggande insatser.

– Det är en oroväckande siffra och den är också sämre än rikssnittet. Hur ska vi bryta gängkriminalitet och hur ska vi bryta att ungdomar öppnar dörren in i en kriminell tillvaro, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR.

Viktig politisk fråga

Förbundsordföranden hävdar att det är en politisk prioriteringsfråga .

– Här måste socialtjänsten ha resurser att jobba i förebyggande främjande ihop med skolan. Elevhälsan är jätteviktig. Våra skolkuratorers möjligheter att också jobba tillsammans med socialtjänsten är jätteviktig. Där får vi också signaler att det inte fungerar. Det beror ju inte på att man inte vill utan det beror ju på resursbrist och det är allvarligt, säger Heike Erkers.

Ond spiral

Socialsekreterarna mår dåligt, berättar Susanne Silverkraft, ordförande i Akademikerförbundet i Västernorrland. Foto: Barbro Sellin/SVT

Det finns en stor oro nu när kommunerna har sämre budget att det inte finns möjlighet alls att jobba med det förebyggande arbetet.

– Det är många kommuner som går på knäna och då dras det in och blir besparingar. Vilket resulterar i att det blir resursbrist och medlemmar far illa och mår dåligt. Det är för tungt och det är för hårt. Man hinner inte med och stressen gör att man blir orolig. Man sover dåligt. Sedan blir det en ond spiral som resulterar i sjukskrivningar, säger Susanne Silverkraft, ordförande Akademikerförbundet SSR distriktsföreningen Västernorrland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.