I Västernorrlands län är 82 procent av socialsekreterarna bekymrade över att de inte hinner med förebyggande insatser.
– Det är en oroväckande siffra och den är också sämre än rikssnittet. Hur ska vi bryta gängkriminalitet och hur ska vi bryta att ungdomar öppnar dörren in i en kriminell tillvaro, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR.
Viktig politisk fråga
Förbundsordföranden hävdar att det är en politisk prioriteringsfråga .
– Här måste socialtjänsten ha resurser att jobba i förebyggande främjande ihop med skolan. Elevhälsan är jätteviktig. Våra skolkuratorers möjligheter att också jobba tillsammans med socialtjänsten är jätteviktig. Där får vi också signaler att det inte fungerar. Det beror ju inte på att man inte vill utan det beror ju på resursbrist och det är allvarligt, säger Heike Erkers.
Ond spiral
Det finns en stor oro nu när kommunerna har sämre budget att det inte finns möjlighet alls att jobba med det förebyggande arbetet.
– Det är många kommuner som går på knäna och då dras det in och blir besparingar. Vilket resulterar i att det blir resursbrist och medlemmar far illa och mår dåligt. Det är för tungt och det är för hårt. Man hinner inte med och stressen gör att man blir orolig. Man sover dåligt. Sedan blir det en ond spiral som resulterar i sjukskrivningar, säger Susanne Silverkraft, ordförande Akademikerförbundet SSR distriktsföreningen Västernorrland.