Via ett utskottsinitiativ vill socialutskottet ha svar på åtgärder av ungdomshemmens brister. Foto: SVT arkiv

Socialutskottet vill ha svar på åtgärder kring ungdomshemmen

Publicerad

Efter upprepade rapporter om missförhållanden på Statens institutionsstyrelses (Sis) ungdomshem, vill socialutskottet ha svar från regeringen på vad som krävs för en säker och högkvalitativ verksamhet på ungdomshemmen.

Redan i mars lämnade socialutskottet sitt utskottsinitiativ, ett förslag väckt i utskottet som inte bygger på en proposition eller motion. Samtliga partier står bakom initiativet. Kritiken som justitieombudsmannen (JO) riktade mot Vemyra tidigare är ett exempel på vad utskottet menar är upprepade brister som måste åtgärdas.

– Det är bra att kritik kommer fram för det är ju en förutsättning för att man ska kunna göra något åt det hela. Vi har sett berättelser tidigare som har varit likartade. Det är lite utifrån det som vi har tänkt att vi måste ta en kraftsamling och det måste bli tydligt vad vi vill, säger Kristina Nilsson (S), förste vice ordförande i socialutskottet.

Svar lär dröja

Senast första augusti vill utskottet att regeringen presenterar nödvändiga åtgärder men med tanke på det politiska läget lär svaret med största sannolikhet dröja.

– Det är klart att det har en betydelse att vi inte har en regering. Just sådana här saker kan ju skjutas på framtiden eftersom regeringen inte har någon möjlighet att göra framåtsyftande åtgärder, säger Nilsson.

Viktigt med enigt utskott

Hopp finns ändå att svaren slutligen kommer, oavsett vilka partier som slutligen bildar regering efter krisen, eftersom socialutskottets alla partier står bakom initiativet.

– Det är mycket bra att utskottet är helt enigt i de här frågorna. Det gör att det blir tryggt. Oavsett vilken majoritet vi än nu får så kommer den att arbeta vidare med de här frågorna.

Exempel på åtgärder på ungdomshem som krävs enligt socialutskottet

• Personalens kompetens behöver stärkas.

• En väl fungerande utslussning efter tid på ungdomshem och förbättrad samverkan mellan Sis och kommunerna.

• Användandet av tvångsmedel bör följas upp med målet att det helt ska upphöra.

• Barnrättsperspektivet ska förtydligas och rätten för unga att att bli hörda måste stärkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.