Karta över det nya regementsområdet i Sollefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 hektar stort blir det nya regementsområdet i Sollefteå söder om riksväg 90. Se bilder på omgivningarna i klippet. Foto: Karta: Fortifikationsverket

Här ska Sollefteås nya regemente ligga

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteås nya regemente ska rymma 150 värnpliktiga, men man tar nu höjd för betydligt fler.

Som en del i regeringens vilja att stärka landets försvar så kommer regementet vara stort nog för att kunna ta emot 800 värnpliktiga och 600 anställda.

Under torsdagen genomfördes ett planeringsmöte för bygget av det nya regementsområdet I21 i Sollefteå, där bland annat representanter från Fortifikationsverket, Försvarsmakten och Sollefteå kommun deltog.

Enligt planen som presenterades ska det första spadtaget ske år 2024 och vid årsskiftet 2028-2029 ska regementet i Sollefteå stå klart.

– Det här är gammal klassisk militärmark, tidigare Sollefteå läger, så det känns roligt att kunna ta tillbaka regementet till klassisk mark, säger Erik Löfgren, kommunikationschef vid I21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår.

60 hektar

Regementet byggs på 60 hektar mark och förhoppningen är att bevara skog och nivåskillnader.

– Vi vill inte skapa ett kalhygge utan regementet ska smälta in i naturen. Vi kommer också att använda gamla kallställda byggader från slutet på 1800-talet och skapa gränsmuseum, säger Erik Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.