Maria Hedman produktionsförvaltningen Kramfors kommun. Ett svart sopkärl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Hedman chef för produktionsförvaltningen i Kramfors berättar varför kommunen pausat fakturorna för hushåll med den nya tvåfackskärlen. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Sopavgiften i Kramfors pausas – problem med nya kärl

Publicerad

För villaägarna i Kramfors kommun har det uppstått problem med de nya tvåfackskärlen som man ska sortera sina sopor i. Matavfall har registrerats som restavfall, och tvärtom. Och vikt har registrerats trots tomt kärl.

– Vi har fått vidta åtgärder för det funkar inte som det ska, säger Maria Hedman på Kramfors Kommun.

I mars i år började Kramfors kommun att dela ut de nya sopkärlen som är tänkt att göra sopsorteringen enklare. Men under sommaren har kommunen fått klagomål från villaägare som fått felaktiga fakturor. Det visade sig att det var fel på mjukvaran i sopbilen.

Vissa kunder har fått en för hög viktregistrering, medan andra har fått en för låg och några har fått en faktura trots att deras kärl varit tomma.

– Det ska ju inte drabba hushållen, därför pausar vi nu vikten på de fakturor som blivit felaktiga, säger Maria Hedman chef för produktionsförvaltningen på Kramfors kommun.

Tekniskt fel

Från Allmiljö, som är underleverantör till både Sollefteå och Kramfors får vi mailsvar av vd:n:

”Vi har identifierat problemen och vår leverantör gör erforderliga åtgärder för att lösa detta. Det är en relativt ny teknink med 2-fackskärl där vi haft problem i den tekniska lösningen kopplat till vägning och vågdata. Att all vågdata skall vara korrekt ska vara löst innan veckan är över. Det första av fyra fordon är i dagsläget åtgärdat. Vi vill från Allmiljös sida be om ursäkt för det inträffade och jobbar intensivt för att lösa detta och vi tror att vi skall ha full funktionalitet inom några dagar”, skriver Stefan Johansson vd på Allmiljö.

Vägning av enfackskärl och container fungerar som det ska, enligt Kramfors kommuns hemsida.

I klippet berättar Maria Hedman på Kramfors kommun om de felaktiga faktureringarna för tvåfackskärl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.