Peter Gröndahl har varit sportchef i Örnsköldsviks Gymnastikklubb men var även med och startade den nya klubben Höga Kusten Gymnastikklubb som nu är indragna det infekterade tränarbråket.
Det har funnits en kultur i Örnsköldsviks Gymnastikklubb under tidigare tränare, menar han, att se mellan fingrarna med hårda träningsmetoder eftersom de gett resultat.
Styrelsen visste
Såväl styrelse som föräldrar har känt till de hårda träningsmetoderna, säger han. Föräldrar som haft invändningar har uppmanats anpassa sig eller lämna klubben.
– En hel del tjejer kanske inte mådde så bra av det upplägget och den träningen men jag vet att såväl föräldrar som styrande visste att det inte alltid var så schyssta medel, men man såg också framgångarna. Den inställningen har funnits kvar i klubben, att är man med i den här klubben och tränar så hamnar man till slut i landslaget, berättar Peter Gröndahl.
Ville förlänga kontrakt
Klubben hävdar att man agerade omedelbart efter att barn i klubben vittnat om att de utsatts för kränkningar. I slutet av 2016 skickade man en anmälan till Gymnastikförbundet i vilken man i elva punkter sammanfattade kritiken mot tränaren som då lämnat Örnsköldsviks Gymnastikklubb för att bli tränare i den konkurrerande föreningen Höga Kusten Gymnastikklubb.
SVT har tagit del av intern dokumentation av vilken det framgår att Örnsköldsviks Gymnastikklubb vid upprepade tillfällen redan under 2015 – alltså året innan – hade möten med tränaren som då fortfarande var kvar i klubben för att diskutera hennes träningsmetoder. Vid ett möte den 28 mars samma år ska ”alla gymnaster” ha varit eniga om att tränarens ”ledarsätt är kränkande”.
Förlänga kontraktet
Fyra månader senare ville klubben förlänga hennes kontrakt som tränare i ytterligare tre år, SVT har tagit del av det undertecknade kontraktet.
Enskilda styrelseledamöter försökte också övertala tränaren att stanna kvar i klubben.
– Enskilda ledamöter kan ha agerat, men i styrelsen var vi överens om att avsluta samarbetet, säger Liselotte Pettersson, ordförande ÖGK.