Amanda Landell jobbar extra på Sundsvalls Fältridklubb i Färsta. Och att jobba med och i närheten av hästar är inte riskfritt, det har hon fått erfara.
– Jag har blivit översprungen av en häst två gånger. Jag bröt foten och fick en skallskada.
Riskfylld miljö
Fram till i november gör nu Arbetsmiljöverket en särskild insats för att se över ungas arbetsmiljö inom hästnäringen för att förbättra säkerheten. Totalt i landet kommer cirka 400 arbetsgivare inom hästnäringen att inspekteras.
– Hästar är ju stora djur som vi inte alltid kan förutse så på så sätt blir det ju en riskfylld miljö. Sen är det ju också en hel del hantering och tunga lyft det handlar om säger Leif Söderqvist, inspektör på Arbetsmiljöverket.
Generellt bra
I Västernorrland och Jämtland har ett tiotal ridskolor inspekterats. Generellt anser Leif Söderqvist att ridskolorna har ett bra säkerhetstänk och är medvetna om vilka risker som finns men att det ofta saknas grundläggande arbetsmiljörutiner dvs. att man brister i att sätta det på pränt.
Medveten om riskerna
Ridskolechef Birgitta Lindstrand är medveten om bristerna men säger att de nu ska satsa extra på att skriva ner sina säkerhetsrutiner och hon tycker det är bra att de granskas.
– När det gäller våra praktikanter till exempel så är det ju arbetsplatsen som är ansvarig för riskbedömningar och arbetsmiljön och att man sedan även stämmer av det med skolan så att det blir ett delat ansvar.