Stenpussel i Skuleskogen

Uppdaterad
Publicerad

Besökare i Skuleskogens nationalpark har under sommaren mötts av stentorn på ett klapperstensfält efter leden upp till Slåttdalskrevan. Nu ska spåren raderas.

Det händer då och besökare i naturreservat och nationalparker låter fantasin och skaparglädjen ta över. Framför allt längs kusten. Det ser ganska harmlöst ut och formationerna försvinner med hjälp av vind, vågor och is. Annat är det med klapperstensfältet i Skuleskogen som tack vare landhöjningen numera ligger skyddad i skogen en bra bit från havet.

–Konturen av klapperstensfältet förstörs när det blir så många byggen. Rent pedagogiskt blir det svårt för besökarna att uppfatta hur ett klapperstensfält ser ut. Det går inte längre att se de gamla strandvallarna, säger Johan Übel, förvaltare på länsstyrelsen Västernorrland.

Med tiden har det blivit ett par hundra stentorn i varierande storlekar. Att återställa fältet beräknas ta hela dagen och Johan Übel ger instruktioner till sina praoelever Linus Viklander och Karl Rönnqvist från Kiörningskolan Härnösand.

–”Den gröna sidan upp” som Hasse och Tage sa. Kartlaven upp och den röda sidan ner. Stenarna är av Nordingrågranit som ska ligga med den med den röda sidan neråt. Ligger det huller om buller så blir det dessutom diffust med klapperstensfältets konturer.

När allt har återställts ska nya skyltar med information och förmaningar sättas upp i nationalparken.

–Vi ska sätta upp skyltar informativa skyltar på flera platser i parken bland annat här. Skyltarna ska upplysa om vad besökarna ser och varför det är viktigt att inte ändra på saker. Det som har hänt här är ju faktiskt ett brott mot nationalparkens föreskrifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.