Foto: SVT

Större förskolor sparar pengar

Uppdaterad
Publicerad

Hopslagning av förskolor i Matfors ska spara pengar. Beslutet togs av barn- och utbildningsnämnden på onsdagen.

Sundsvalls kommun har fått larm om att underskottet på barn- och utbildningsförvaltningen ökat under våren. På onsdagen beslutade förvaltningen därför om en sammanslagning av två förskolor i Matfors för att få samordningsvinster.

Det är förskolan på Åkarvägen som läggs ned, istället flyttas verksamheten ihop med Bällsta förskola. Enligt chefen för de båda förskolorna blir det flera samordningsvinster.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli bättre för såväl barn, personal och föräldrar skriver förskolechef Eppi Saari i ett pressmeddelande.

Ökade barngrupper

För att det ska bli möjligt måste dock utemiljön på Bällsta förskola ses över.

Förvaltningen har beslutat att slå ihop mindre enheter till större för att minska personalkostnaderna, fler barn per anställd pedagog alltså. Enligt kommunen rör det sig om öppnings- och stängningspersonal, måltidspersonal med mera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.