– Den största vinsten är att man får se människor glada. Man verkligen ser att de som bara sitter och kanske inte ler på hela dagen, de ler och är glada och kanske säger något ord, fast de inte pratar alls i vanliga fall, berättar hundföraren och undersköterskan Marie Norberg.
Fått tillbaka livslusten
Vårdhundsteamet i Härnösand har funnits sedan 2011. Först drevs det som ett projekt, men nu har det permanentas till en kostnad av 670 000 kronor per år, uppger kommunen. Även Örnsköldsviks kommun har valt att satsa på hundar i äldrevården. Och resultaten har inte låtit vänta på sig.
– Jag som arbetsterapeut jobbar ju mycket med aktiviteter och meningsfullhet och livskvalitet. Jag märker att många blir motiverade att vi har hundarna här. Sedan passar det inte alla. Men väldigt väldigt många, säger Annelie Lundström som är arbetsterapeut och hundförare.
Hundarna är terapi
Hundarna används som sällskap och till träning och rehabilitering. Fenomenet är relativt nytt i Sverige men intresset växer. Och hundarna kan användas i olika verksamheter inom vård och omsorg. Till exempel på palliativa avdelningar, inom hemtjänsten, psykiatrin, omsorgen och skolan. Hunden sägs ha terapeutens egenskaper: den lyssnar, gör ingen värdering, är empatisk och läser av kroppsspråk.
– Jag upplever att hunden läser av oss människor, hunden lever här och nu. Om jag var sur i morse, det bryr sig inte hunden om. De är alltid glada. De värderar inte. Det spelar ingen roll om jag pratar dåligt till exempel, konstaterar Annelie Lundström.
Minskad medicinering
En studie gjord av Kommunförbundet i Västernorrland slår fast att vårdhundarna i Härnösand bidragit till att öka livskvalitén och även minskat aggressiviteten hos en del patienter. Man nämner också minskad medicinering som en positiv effekt. Och Annika Lundström berättar att flera äldre fått en mening med livet igen.
Här kan du läsa mer om teamet och rapporten ”Vårdhund- i rehabilitering inom äldreomsorgen”
– Det är ju lite grann så här. Vad är min uppgift här i livet, varför ska jag kliva upp på morgonen? Vad är meningen med mitt liv? Där kan hundarna hjälpa till. Har man svårt att motivera sig att kliva upp ur sängen och klä på sig och så kan man använda hundarna.
Tätt samarbete
Det är Annika Lundström och Marie Norberg som med sina totalt fyra hundar utgör vårdhundsteamet i Härnösand. De åker runt till sex olika boenden med hundarna. De arbetar 50 procent med hundarna och övrig tid som undersköterska på demensboende och som arbetsterapeut. De betonar att vårdhundsteamet bara fungerar i nära samarbete med personalen på boendena. Och att de äldre som deltar gör det på remiss med ett tydligt behov.
– Det är ett teamarbete och hunden är ett redskap. Det som är roligt är att personalen på dessa boenden ser det som en vinning, säger Annelie Lundström.
Fungerar trots allergier
Och de har alltid varit välkomna, även om personalen på en del ställen är allergisk.
– Vi har ju rutiner och riktlinjer, till exempel har vi hundfria zoner. Vi är inte uppe på avdelningen utan är i andra lokaler och vi är väldigt mycket utomhus. Och vi spritar alltid händerna och vi tar bort hundhår, så vi har tydliga rutiner. Men vi har inte haft några problem, än så länge.