Till vänster en bild på Erik Lund, studentkårens ordförande i Sundsvall och till höger en bild på tre studenter som sitter runt ett bord i ett studierum och studerar på Mittuniversitetet i Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studentkåren arbetar aktivt med att försöka förbättra situationen för studenterna. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Miun-studenter tvingas jobba för att klara ekonomin: ”Leder ofta till att man går in i väggen”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens ekonomiska läge gör att elever känner sig tvingade att arbeta i större utsträckning än förut, för att få det att gå runt. Det oroar Erik Lund på studentkåren på Miun i Sundsvall.

– Risken är att man tar på sig för mycket jobb och bortprioriterar studierna, säger han.

Studenterna på Mittuniversitetet, Miun, upplever en pressad ekonomi trots att studiebidraget höjs med 8,7 procent. Studentkårens ordförande Erik Lund anser att det är en justering för att möta inflationen, och inte förbättrar situationen nämnvärt.

– Det är inte bättre än det var innan om man säger så, säger Erik Lund.

Många faktorer som påverkar

Det är högre hyror, dyrare mat och ökad inflation som sätter spår i studenternas plånböcker, och det finns risker med att jobba för mycket som student.

– Det leder ofta till att man går in i väggen, säger Erik Lund.

Studentkårerna i Östersund och Sundsvall arbetar tillsammans med SFS (Sveriges förenade studentkårer), för att försöka förbättra situationen. En annan oro är frågan om höjd ränta på lån hos CSN, säger Emanuel Magnusson som är studentkårens ordförande i Östersund.

– Vi inom studentkåren i Östersund SFS tycker inte att det är okej, det ska vara en fördel med att man studerar. Studielånet ska inte vara som ett vanligt lån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.