Missväxten i Sverige i slutet av 1860-talet och svälten som drabbade landet är temat i en bok av författaren Magnus Västerbro.
– Om man tittar på sommaren som den var i år så är den ungefär lika hemsk och eländig som 1868 men vi lever i ett annorlunda samhälle nu så vi märker inte konsekvenserna på samma sätt. Hade vi levt på samma sätt som för 150 år sedan hade folk svultit och varit på väg att dö nu, berättar han.
Landshövdingen ville inte hjälpa
Västernorrland drabbades hårt. Mycket på grund av myndigheternas ovilja att hjälpa de fattiga. Dom skulle inte skämmas bort hette det. Och hårdast i den linjen var dåvarande landshövdingen Ernst August Weidenhielm.
– En dramatisk händelse är från Arnäs där byborna vände sig till regeringen för hjälp. Det blev ingen hjälp för att Ernst August Weidenhielm sa nej och därmed svalt mellan 100 och 150 personer ihjäl.
Samma mönster idag
Det är bara 150 år sedan Sverige drabbades av svält. Men samma mönster upprepar sig än i dag.
– När jag skrev boken slogs jag mellan parallellerna då och nu. Särskilt om man ser på tiggarna från Rumänien till exempel. På den tiden tyckte man att man bara skulle hjälpa sina egna kommuninnevånare. Nu tycker vi att vi bara ska hjälpa svenskar.
Hela SVT-dokumentären Ett satans år om svälten i Norrland 1867-68 kan du se här.