Vägarbete med risk för skador på bilar. Bil som försiktigt kör förbi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har du drabbats av skador på ditt fordon på grund av väghållningen kan du ansöka om ersättning. I videon svarar Trafikverket på tre frågor om skadestånd. Foto: Anna Beijron SVT

Tre frågor om: Svårt att få ersättning från Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Bara sex av hundra som söker skadestånd hos Trafikverket får ersättningen beviljad. Det visar SVT:s genomgång av statistiken från myndigheten. Samtidigt har antalet som söker ersättning för fordonsskador ökat de senaste åren.

Totalt har drygt 8 400 personer i landet sökt ersättning från 2020 och fram till mitten av september i år. Sex procent har fått ersättning.

I Västernorrland rör det sig om 433 personer som ansökt och 22 som fått skadestånd beviljat. Hälften av utbetalningarna i länet har skett i år.

Om man har fått ett stenskott, förstörda däck eller annan skada på sin bil till följd av skicket på vägarna kan man begära ersättning av Trafikverket, genom att lämna in ett skadeståndsanspråk.

Bevisbördan hos bilisten

Men de flesta skadefall leder inte till någon ersättning, konstaterar man på Trafikverket.

Det är den som drabbas som har bevisbördan. Varje fall prövas individuellt och Trafikverkets beslut kan inte överklagas. Handläggningstiden kan vara upp till ett halvår.

I videon svarar Trafikverket på tre frågor om skadestånd. Vad är vanligast att söka skadestånd för? Vad krävs för att få ersättning? Varför går besluten inte att överklaga?

Skador statliga vägar

Trafikverket har i uppdrag att hålla de allmänna statliga vägarna i ett tillfredsställande skick, men de har inte ansvar för allt som sker på och längs vägarna.

För fordonsskador anmäler man och söker skadestånd hos Trafikverket som prövar ärendet.

Personskador hanteras olika beroende på hur de uppstått. Om skadan har uppstått när du har kört bil eller motorcykel (i följd av trafik) hanteras ärendet genom fordonets trafikförsäkring.

Om skadan har uppstått när du går eller cyklar gör vi en utredning och lämnar därefter ärendet till Kammarkollegiet för beslut. Det gör att handläggningstiden för personskadeärenden kan bli längre.

Här finns mer information om vad som gäller.

källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.