SVT Nyheter Västernorrland har pratat med såväl tjänstepersoner vid Tillväxtverket, branschföreträdare samt privata entreprenörer. Samtliga påpekar svårigheterna i att exempelvis få lån från banken för att starta en drivmedelsstation. Även om statliga och kommunala stöd går att söka, behövs i regel en stor del eget kapital.
Viktig för sammanhållningen
I Niklas Wikholms fall handlar satsningarna övervägande om att skapa service i hemorten Holm.
– Här är träffpunkterna i princip sopsorteringen och kyrkogården. Jag tror att exempelvis en mack gör att man kan träffa varandra på ett annat sätt, man kan ta en promenad, köpa en glass och småprata. De spontana mötena blir inte av på samma sätt om det inte finns en sådan typ av mötesplats, säger han.
Lägger undan pengar
Niklas Wikholm har efter lång handläggningstid med flera kompletteringar beviljats stöd av länsstyrelsen, och sedan ett par år sparar han pengar för att kunna utföra nödvändiga investeringar i mackfastigheten, som han numera äger. Han vill nu att kommunen och andra aktörer ska följa efter.
– I sådana här små bygder hänger allt på varandra. Om kommunen exempelvis inte vill starta en förskola, varför ska jag då satsa mina pengar, säger han.
Häng med in i den nedlagda macken i videon ovan.