Till vänster syns läraren Victoria Runsten med tårar i ögonen, till höger ligger en mager Abubakar i en säng. Han är utan tröja och man ser revbenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victoria Runsten har svårt att hålla tårarna tillbaka när hon berättar om Abubakars liv i Pakistan. SVT Västernorrland var med när hon ringde upp hans bröder som vårdar honom dygnet runt. Foto: Ylva Holmgren/SVT, Privat

Svårt handikappad pojke i Timrå utvisades på bår till Pakistan – familjen vädjar om hjälp

Publicerad

När 16-årige Abubakar Ali utvisades från Timrå till Pakistan fick han med en hostmaskin som hjälper honom att överleva.

Nu har den gått sönder och pojken riskerar att drunkna i sitt eget slem.

Det var i mars 2023 som multihandikappade Abubakar Ali, liggandes på en bår, utvisades tillsammans med sin mamma och två bröder. Familjen flögs med ett specialchartrat plan till Pakistan där de lämnades, något som Aftonbladet var först att berätta.

– Det kom som en total chock, jag skrek rätt ut. Polisen hade lovat att han skulle få genomföra sina planerade sjukvårdsinsatser, säger Abubakars lärare på Norrbackaskolan i Sundsvall, Victoria Runsten.

Livsnödvändig hostmaskin

Då hade Abubakar varit i Sverige i sex år med sin familj. Han har en hjärnskada, cerebral pares, är opererad i ryggen för skolios och har epilepsi. Han har svårt att röra sig, kan inte prata och har svårt att andas själv.

Samlar in pengar

Familjen bor i ett hus som delvis saknar väggar och tak mitt i ett slumområde i utkanten av Peshawar. Victoria har tillsammans med andra frivilliga samlat in och skänkt pengar som hjälpt familjen att överleva i Pakistan, men nu behöver familjen hjälp med en ny hostmaskin.

– Det är fler som hört av sig nu och vill hjälpa till, jag hoppas att vi ska få ihop tillräckligt för att kunna köpa en maskin och skicka till Pakistan, säger Victoria Runsten.

”Måste tillbaka till Sverige”

Abubakar är idag 16 år och hans bröder, Kabir 18 och Abuzar 13, hjälper mamman dygnet runt med att ta hand om Abubakar. De har inga möjligheter att gå i skola eller jobba.

– Vi önskar att Abubakar ska få komma tillbaka till Sverige så fort som möjligt, annars kommer han att dö här, säger lillebror Abuzar på telefon från Peshawar.

Person som pratar videosamtal i en mobil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur familjen Ali bor i Pakistan och hör bröderna Abuzar och Kabir berätta om livet efter utvisningen från Timrå. Foto: Ylva Holmgren/SVT

MIgrationsministern Johan Forssells (M) svar

”Jag förstår att enskilda fall kan väcka känslor. Det är samtidigt viktigt att betona att det svenska regelverket uppfyller de krav som följer av både internationella konventioner och EU-rätten. Barnkonventionen medför inte i sig rätt till uppehållstillstånd utan det är en bedömning i varje enskilt fall. Barnets bästa ska beaktas i både handläggningen och prövningen om uppehållstillstånd. Den som får ett negativt beslut av Migrationsverket har rätt att överklaga till migrationsdomstolen.

Det här berör personer som inte bedöms ha skyddsskäl enligt asyllagstiftningen. Vi anser att det ska finnas en ventil för humanitära skäl i svensk lagstiftning för den som inte har asylskäl. Den ventil för humanitära skäl som nu gäller är samma bestämmelse som var tillämpbar innan 2014. Det handlar alltså om en återgång till tidigare regelverk. Omläggningen av migrationspolitiken syftar till att skapa bättre förutsättningar för att lyckas med integrationen och minska utanförskapet.”

Fotnot: Svaret från migrationsministern är inte kopplat till det enskilda fallet eftersom han som minister inte kan eller får kommentera enskilda beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.