Det var i mars 2023 som Abubakar Ali, liggandes på en bår, utvisades tillsammans med sin mamma och två bröder. Familjen flögs med ett specialchartrat plan till Pakistan där de lämnades, något som Sundsvalls tidning var först att berätta. Familjen hade enligt Migrationsverket inte något skyddsbehov som medgav uppehållstillstånd.
– Det kom som en total chock, jag skrek rätt ut. Polisen hade lovat att han skulle få genomföra sina planerade sjukvårdsinsatser, säger Abubakars lärare på Norrbackaskolan i Sundsvall, Victoria Runsten.
Livsnödvändig hostmaskin
Då hade Abubakar varit i Sverige i sex år med sin familj. Han har hjärnskadan cerebral pares, är opererad i ryggen för skolios och har epilepsi. Han har svårt att röra sig, kan inte prata och har svårt att andas själv.
Samlar in pengar
Familjen bor i ett hus som delvis saknar väggar och tak mitt i ett slumområde i utkanten av Peshawar. Victoria har tillsammans med andra frivilliga samlat in och skänkt pengar som hjälpt familjen att överleva i Pakistan, men nu behöver familjen hjälp med en ny hostmaskin något som Aftonbladet tidigare berättat.
– Det är fler som hört av sig nu och vill hjälpa till, jag hoppas att vi ska få ihop tillräckligt för att kunna köpa en maskin och skicka till Pakistan, säger Victoria Runsten.
”Måste tillbaka till Sverige”
Abubakar är idag 16 år och hans bröder, Kabir, 18 och Abuzar, 13, hjälper mamman dygnet runt med att ta hand om Abubakar. De har inga möjligheter att gå i skola eller jobba.
– Vi önskar att Abubakar ska få komma tillbaka till Sverige så fort som möjligt, annars kommer han att dö här, säger lillebror Abuzar på telefon från Peshawar.
MIgrationsministern Johan Forssells (M) svar
”Jag förstår att enskilda fall kan väcka känslor. Det är samtidigt viktigt att betona att det svenska regelverket uppfyller de krav som följer av både internationella konventioner och EU-rätten. Barnkonventionen medför inte i sig rätt till uppehållstillstånd utan det är en bedömning i varje enskilt fall. Barnets bästa ska beaktas i både handläggningen och prövningen om uppehållstillstånd. Den som får ett negativt beslut av Migrationsverket har rätt att överklaga till migrationsdomstolen.
Det här berör personer som inte bedöms ha skyddsskäl enligt asyllagstiftningen. Vi anser att det ska finnas en ventil för humanitära skäl i svensk lagstiftning för den som inte har asylskäl. Den ventil för humanitära skäl som nu gäller är samma bestämmelse som var tillämpbar innan 2014. Det handlar alltså om en återgång till tidigare regelverk. Omläggningen av migrationspolitiken syftar till att skapa bättre förutsättningar för att lyckas med integrationen och minska utanförskapet.”
Fotnot: Svaret från migrationsministern är inte kopplat till det enskilda fallet eftersom han som minister inte kan eller får kommentera enskilda beslut.