Det är stor brist på käkkirurger i länet. Foto: Barbro Sellin/SVT

Svårt rekryteringsläge inom käkkirurgin i region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget är nästan all specialisttandvård i länet centraliserad till Sundsvall. Hos käkkirurgen på Sundsvalls sjukhus kan patienter få vänta i mer än tre år på behandling.

Specialisttandvården består av nio olika specialiteter och avdelningar, från käkkirurgi till pedodonti, alltså barntandvård.

– På käkkirurgen har vi bara en deltidskirurg på plats som det ser ut idag. Optimalt vore tre heltidstjänster, säger Sofi Christensen, verksamhetschef inom specialisttandvården, region Västernorrland.

Akut vård

Patienter som behöver få akut hjälp prioriteras alltid.

– Högsta prio är ju sjukvårdspatienter och maligniteter, cystor, traumaskador och olyckor. Där vi givetvis behandlar patienterna per omgående, säger Sofi Christensen.

För att minska bristen har region Västernorrland börjat utbilda sina egna tandläkare till att bli specialister, men det är långa utbildningstider, tre till fem år.

Brist på handledare

En viktig faktor är att när det inte finns erfarna käkkirurger som kan vara handledare så bromsas tandläkare som vill utbilda sig vidare. Enligt verksamhetschefen Sofi Christensen så kommer under året sju egna tandläkare att vara under specialistutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.