Foto: NRK

Saknad svensk klättrare hittad död i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En svensk klättrare i 30-årsåldern, hemmahörande i Västernorrland, har varit saknad efter att ha fallit från hög höjd vid fjället Vågakallen nära Svolvær i Lofoten-området i Norge. Vid lunchtid på fredagen hittades klättraren död.

Sökpådraget har hittat klättraren död uppger polisen för Lofotposten. Anhöriga i Sverige har blivit underrättade.

Klättrarens kamrat, också från Sverige, anmälde olyckan sent på torsdag kväll.

– Vi fick larm om att en klättrare fallit nedför ett stup klockan 21.40, säger Kai Eriksen i polisdistriktet Nordland till nyhetsbyrån NTB.

Enligt NRK ska klättraren ha varit i färd med att fira sig ner för stupet då någon del av utrustningen fallerade.

– Det handlar om ett långt fall, men vi får hoppas på det bästa, sade Kai Eriksen i polisdistriktet Nordland under sökandet.

Svår terräng

Klättrarens kamrat hämtades av helikopter på kvällen och togs om hand av ett kristeam. Sökandet efter den saknade fortsatte under fredagen, men polisen i Sverige fick inte någon begäran från Norge om att bistå med resurser.

Alpina fjällräddare kopplades in för att till fots söka i den branta och otillgängliga terrängen där klättraren fallit. Man använde också drönare i sökandet. Vädret i området var klart och inte till något hinder i sökandet efter mannen.

Foto: John Inge Johansen/NRK

Föll 300 meter

På förmiddagen kunde polisen i Region Nord bekräfta att den saknade klättraren är hemmahörande i norra Sverige. Vid lunchtid på fredagen hittades mannen död, och det står klart att han kommer från Västernorrland. Han upptäcktes av en helikopter som deltog i sökinsatsen.

– Han har fallit cirka 300 meter nedför berget, säger Odd Ivar Pettersen, vakthavande befäl vid polisen i Bodö, till SVT.

Polisen säger att man i nuläget inte misstänker något brott men att en teknisk undersökning ska göras.

– Allt tyder på en olycka, säger Odd Ivar Pettersen vid Bodöpolisen.

Såg helikoptern

Fotografen Odd-Petter Tanke Jensen såg hur räddningshelikoptern sökte de två klättrarna, och som guide i området förvånades han över att männen hade begett sig upp på berget den här tiden på året, när det är så mycket snö och is.

– Det är underligt, menar Odd-Petter Tanke Jensen och konstaterar att fjällen på Lofoten är farliga så här års. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.