Tatueringsfärger förbjuds av EU – tatueraren i Sundsvall: ”Dubbla budskap”

Uppdaterad
Publicerad

Färgerna som tatuerare använder innehåller ämnen som EU anser giftiga. För tatueraren Arne Wallman i Sundsvall är beskedet dubbelt. Han är positiv till hårda kontroller i branschen – men de ämnen som förbjuds nu är inte farliga, menar han.

Säg Arne Wallman i Sundsvall och inte många reagerar. Säg Ernie istället och de allra flesta har hört talas om tatueringsartisten.

I 36 år har han varit tatuerare. Hans motiv sitter på tusentals armar, bröstkorgar, ryggar och ja, precis var kunderna vill ha sina bilder.

Kastar färgerna

SVT var med när han slängde merparten av sina gamla färger. För från och med 5 januari gäller EUs regler.

– Det är nittioåtta procent av färgerna som ska bort, säger Ernie som respekterar beslutet även om han tycker det är litet märkligt.

Arne Ernie Wallman, tatuerare i Sundsvall. Foto: SVT

Cancerframkallande

EUs besked är nämligen att det de som har gamla tatueringar inte behöver vara oroliga. Ändå förbjuds 4.000 kemikalier som bland annat finns i viss tatueringsfärg.

– Men samtidigt säger dom att de förbjuds för att de KAN vara cancerframkallande, det är lite dubbla budskap, säger Ernie.

I klippet berättar han hur EU-beslutet påverkar branschen.

DE NYA EU-REGLERNA

De nya reglerna gäller från och med 5 januari 2022. Reglerna innebär följande:

• Koncentrationsgränser för tusentals skadliga ämnen

• Krav på märkning

• Krav på att förse kunden med information om färgen

• Krav att endast använda produkter som är märkta med ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup”

Läkemedelsverket har ansvar för tillsyn och vägledning kopplat till de nya tatueringsfärgsreglerna. Det innebär att Läkemedelsverket kommer att göra stickprovskontroller av tatueringsfärger på den svenska marknaden.

källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.