I fjol drev Örnsköldsviks kommun ett projekt med vård- och terapihundar inom äldreomsorgen – en verksamhet som nu ska permanentas. Omsorgsnämnden avsätter en halv miljon kronor.
– Det här är en vinst för samhället, men framför allt för de ensikilda vårtagarna och deras anhöriga, säger nämndsordförande Anna Belle Strömberg (S).
Kommunens utvärdering visar på en rad positiva effekter – bland annat minskad läkemedelanvändning.
Lugnande inverkan
Vi har besökt Bjästa vård- och omsorgsboende där ett av hundteamen finns stationerat.
– Det har blivit mindre lugnande läkemedel, mindre sömnläkemedel och de äldre som besöker hundarna mår mycket bättre när de kommer därifrån, säger Elin Johansson, sjuksköterska på boendet.
Hundföraren Maria Sandberg, som jobbar tillsammans med sin flatcoated retriever Diezel, lyfter också fram hundarnas lugnande inverkan.
- Att jobba med dementa handlar mycket om känslor. Och det är fantastiskt med hundarna – är någon är ledsen och orolig kan man bryta den känslan till något annat istället för att gå och ta en tablett för att sänka oron.
Specialtränade hundar
Hundarna har genomgått specialutbildning för att klara arbetet inom vård och omsorg.
– De tycker att det är jätteroligt och är glada att få komma på jobbet och träffa alla, säger Maria Sandberg.
Kollegan Zonita Ödling har två hundar i verksamheten, varav en under upplärning.
– Mycket handlar om den sociala biten – att kunna ha kontakt med människor. Och hunden ska kunna lyssna på både dig och mig samtidigt.