En svart vit blandrashund med ljusa ögon i en utehägnad rastgård för hundar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet beslut om omhändertaganden av djur ökar. I videon förklarar länsveterinär Helén Löfblad vad det kan bero på och så får du en presentation av de hundar Länsstyrelsen i Västernorrland just nu har till salu. Foto: Länsstyrelsen Västernorrland

Till salu: ”Snäll men ouppfostrad”– länsstyrelsen annonserar ut hundar

Publicerad

Ögonen är isblå. Blicken nyfiken och lite busig. Blandrashunden på bilden är en av fyra hundar som Länsstyrelsen Västernorrland just nu har ute till försäljning.

SVT Västernorrlands genomgång visar en kraftig ökning av beslut om att djur ska omhändertas.

– Det är svårt att säga vad det beror på, säger länsveterinären i Västernorrland Helén Löfblad, som ändå har en teori.

”Snäll men ouppfostrad”, så står det i annonsen på länsstyrelsens hemsida om den ett och ett halvt år gamla hunden.

Kan bli fördubbling i år

Under 2023 fattade Länsstyrelsen i Västernorrland 25 beslut om omhändertagande av djur. Redan halvvägs in på 2024 är man uppe i hela fjolårets siffra.

Statistiken över antalet beslut om omhändertaganden av djur per år i Västernorrland. Observera att varje beslut kan gälla flera djur. Foto: Grafik: SVT Design

”Lugn och stabil i sin nuvarande hundflock. Var rädd och blyg vid veterinärundersökningen men gick att undersöka.”

Omdömet gäller en annan, yngre blandrashund som länsstyrelsen säljer. Pris: 3 000 kronor.

Ställer krav på nya ägare

Under pandemin ökade antalet beslut om omhändertaganden för att sedan minska under fjolåret. Men nu vänder siffrorna uppåt igen.

Hundarna på länsstyrelsens sida säljs när en godtagbar intressent finns.

I videon ser du de fyra hundar som är till salu och länsveterinären berättar vad som kan ha bidragit till ökningen av omhändertagna djur.

VAD SÄGER DJURSKYDDSLAGEN?

I djurskyddslagen finns bestämmelser som ska säkerställa ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd och respekt för djur.

Det är den som äger eller tar hand om djuren som ansvarar för att djuren har det bra.

I lagen regleras bland annat omhändertaganden av djur.

34 § När länsstyrelsen beslutar om omhändertagande av djur, ska länsstyrelsen snarast fastställa om djuret ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.

Om länsstyrelsen har beslutat att djuret ska säljas eller överlåtas på annat sätt och om det visar sig att beslutet inte kan verkställas, får länsstyrelsen i stället besluta att djuret ska avlivas.

källa: riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.