Timråbor om pengarna som investeras i Torsbodasatsningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter frågade några Timråbor om hur de ser på de stora summor som de inblandade kommunerna i Torsbodaetableringen satsar. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Timråbor om mångmiljonkostnaden för Torsboda: ”Kanske bär sig på sikt”

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget innebär etableringen i Torsboda en utgift för Sundsvalls och Timrå kommuner på omkring 300 miljoner. Förhoppningen är att fabriken ska generera jobb och pengar till regionen i framtiden. De flesta Timråbor SVT träffar är försiktigt positiva.

– Det kanske bär sig så småningom, säger Suzan Edström.

Om man räknar på de utgifter som Sundsvall och Timrå har och kommer att ha med utgångspunkt från avtalet med kinesiska PTL hamnar prislappen någonstans kring 400- 500 miljoner. Något Stefan Dalin (S), kommunalråd i Timrå håller med om.

– Men vi ser det som en investering, säger han.

Trafikplats

En stor och i nuläget oförutsägbar post är den trafikplats som kommunerna enligt avtalet förbundit sig att stå för. Trafikplatsen kan kosta mellan 100 och 200 miljoner. Stefan Dalin anser att staten ska stå för kostnaden.

Andra utgifter är bland annat inlösning av hus, ytterligare markköp utöver huvudytan och olika förberedelser som att dra fram vatten och avlopp, projektera en kraftledning och flytta en bäck.

Förlustaffär

Samtidigt betalar kinesiska PTL drygt 165 miljoner för fabrikstomten. Summa summarum en förlustaffär i nuläget.

Men de Timråbor SVT träffar är trots allt överlag försiktigt positiva.

Hör deras syn på saken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.