Tord Gustafsson från Sollefteå hyllades i ÖB:s tal under veterandagen

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen uppmärksammades landets veteraner vid en ceremoni i Stockholm. Under ett tal av överbefälhavare Micael Bydén hyllades Tord Gustafsson från Sollefteå som tjänstgjorde på Cypern 1971.

Försvarsmakten sände det officiella firandet på Youtube. Bland andra deltog H.K.H Prins Carl Philip, riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Magdalena Andersson

I ett tal under dagen hyllade överbefälhavare Micael Bydén veteranen Tord Gustafsson från Sollefteå, som också fanns på plats på läktaren.

– Det kändes lite konstigt, jag hade inte förstått att jag betydde så mycket för honom, säger Tord Gustafsson.

Fick en jacka från insats i Cypern

I talet berättade Bydén om hur han som ung lärde känna Tord och sedermera fick en jacka och en keps som souvenir från insatsen på Cypern – plagg som han fortfarande har kvar.

Hör om Tords känslor efter talet i klippet. 

Veterandagen 2022

Under veterandagen uppmärksammar Sverige sina veteraner och hedrar minnet av de som betalat det högsta priset i arbetet för fred i olika krishärdar runt om i världen.

Under årets högtidlighållande genomför Försvarsmakten ett särskilt lyfta de veteraner som tjänstgjorde vid UNFICYP på Cypern under åren 1964-1993.

Källa: Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.