Tore Alespong gick med i demonstrationståget i Ådalen 1931, och när militären öppnade eld mot demonstranterna blåste han signalen för eld upphör i sin trumpet. Det bidrog till att skottlossningen avbröts innan fler människor hann dödas och skadas.
”Mitt i kulregnet”
– Vi stod mitt i kulregnet och det föranledde mig att försöka få stopp på denna skottlossning, och det gjorde att jag gick ut på vägen och spelade signalen eld upphör, säger Tore Alespong i den snart 30 år gamla intervjun.
För Tore Alespong var det som följde ändå inte av godo. Han, som ju hette Andersson egentligen, behandlades illa av sin omgivning. Det var därför han bytte namn och flyttade från trakten.
– Det är så tragiskt alltihopa så det sitter i hjärteroten på mig, berättar Tore Alespong.
Blev åtalad
Han blev åtalad och ställd inför rätta för egenmäktigt övertagande av militär tropp, men friades med hjälp av advokat Georg Branting, son till Hjalmar Branting. Trots att Tore blev friad fick han svårt att få jobb efter det.
I videon hör du hans egen berättelse om trumpetstöten som räddade liv och förändrade hans eget – ur arkivet från 1991.
Skotten i Ådalen 1931
Den 14 maj 1931 öppnade militären eld mot ett demonstrationståg i Ådalen och fem personer dödades. Dramat blev kulmen på de så kallade Ådalshändelserna. Det var i protest mot hotet om sänkta löner och att arbetsgivarna hyrde in strejkbrytare som flera tusen människor tågade från Frånö Folkets hus de fem kilometerna till Lunde, där strejkbrytarna inhysts. Militär fanns utposterad för att upprätthålla ordningen. När demonstrationståget nådde Lunde sköt befälhavaren flera varningsskott i luften och ropade tre gånger ”I lagens namn halt eller jag skjuter!”. Men den uppretade folkmassan fortsatte framåt. Till slut gav befälhavaren order om skarp eldgivning. Tanken var att det skulle skjutas skrämskott i marken för att få stopp på demonstranterna. Men den upphetsade stämningen gjorde att soldaterna tappade kontrollen och sköt skarpt rakt in i demonstrationståget. Fem personer – varav en ung kvinna som inte deltog i tåget utan stod på en tomt och tittade på – dödades, och fem skadades svårt. Händelsen väckte en bestörtning i hela landet och satte djupa spår i den politiska utvecklingen i Sverige.