Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fångsterna av strömming fortsätter att vara små och nu finns ett nytt förslag från EU-kommissionen att förbjuda sill- och strömmingsfiske i stora delar av Östersjöområdet. Hör Carl-Åke Wallin ordförande i Kustfiskarna Bottenhavets tankar om förslaget i videon. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Totalstopp för strömmingsfiske – förslag från EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen föreslår ett totalstopp för sill och strömmingsfiske i stora delar av Östersjöområdet. Åtgärder för att rädda de svaga bestånden som samtidigt riskerar att slå ut det småskaliga fisket.

– Då kommer nog inte så många kustfiskare att överleva, säger Carl-Åke Wallin, ordförande i Kustfiskarna Bottenhavet.

SVT träffar Carl-Åke Wallin, ordförande i organisationen Kustfiskarna Bottenhavet, när han kommer iland med morgonens fångst av strömming, ungefär hundra kilo.

–Det borde varit dubbelt så mycket, konstaterar han.

Totalstopp

Både småskaliga fiskare och forskare har länge krävt drastiska åtgärder för att rädda strömmingen och nu tycks EU-kommissionen vara inne på samma spår. Kommissionen föreslår ett totalstopp för fiske efter sill och strömming i stora delar av Östersjöområdet och Bottniska viken. 

– Det är bra, säger Carl-Åke Wallin som samtidigt oroar sig för att kustfisket kan slås ut av ett förbud.

Förslaget förbudsområde. Foto: SVT

Gillas inte av alla

Regler för nätmaskornas storlek och trålförbud kan styra fisket. EU-kommissionens förslag gillas inte av Pelagikerna, branschorganisationen för fisket längs kuster och till havs men ligger i linje med det forskare efterlyst och välkomnas av lokala myndigheter.

– Det här blir jättebra, säger länsfiskekonsulenten Kalle Gullberg i Gävleborgs län, som samtidigt hoppas på regler som gör att det småskaliga fisket inte drabbas.

Bifångster av strömming

Fisket efter skarpsill föreslås få fortsätta och oundvikliga bifångster av till exempel strömming ska få landas, vilket gynnar det storskaliga trålfisket som ofta fiskar skarpsill men av många anses vara orsaken till att strömmingsbristen.

Omfördelning av bifångstkvot

Samtidigt höjs även röster för att kvoterna för bifångster av strömming ska gå till det småskaliga fisket istället. 

EU-förslaget ska nu behandlas av EU:s ministermöte i slutet av oktober. SVT har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren för en kommentar men han meddelar att förslaget analyseras och vill inte kommentera mer i nuläget.

I videoklippet träffar SVT:s reporter Carl-Åke Wallin som ger sin syn på förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.