Varför blir vintrarna kortare? Kan man stoppa det? I klippet svarar SMHI:s professor i klimatologi, Erik Kjellström på tre frågor om kortare vintrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför blir vintrarna kortare? Går det att stoppa? I klippet svarar SMHI:s professor i klimatologi, Erik Kjellström på tre frågor om kortare vintrar. Foto: SVT/TT

Tre frågor om kortare vintrar – SMHI:s professor i klimatologi svarar

Publicerad

Vintrarna blir allt kortare, varför är det så och kan utvecklingen stoppas? SMHI:s professor i klimatologi, Erik Kjellström svarar på frågor om den tydliga trenden med allt färre dagar med snö.

Sedan 90-talet har antalet dygn med snö minskat markant, mest i de södra delarna av landet men även i Norrland. Det visar en sammanställning som SMHI gör var 30:e år.

– Det är flera veckors skillnad jämfört med hur det var för 30 år sedan, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

I videon svarar han på tre frågor om de allt kortare vintrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.