Paula persson och en entréskylt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Paula berätta varför hon reagerat så starkt att hon gjort en anmälan till DO efter att hennes son avvisades från festivalområdet av polis. Foto: SVT

Tre tonårspojkar avvisades från festival – nu anmäler mammorna till DO

Uppdaterad
Publicerad

Kompisgänget med åtta tonårspojkar var på väg in på Playa festival när de stoppades av polis. Tre av pojkarna, alla som var mörkhyade i kompisgänget, blev avvisade av polisen.

– I min värld är det rasprofilering, säger Paula Persson som är mamma till en av pojkarna som blev avvisade.

Vad som skulle ha varit en trevlig kväll tillsammans på festival slutade med att tre av pojkarna avvisades av polis, något som Sundsvalls tidning var först med att berätta. SVT har pratat med Mayra Carabali och Paula Persson, två av mammorna till pojkarna som menar att det inte fanns någon tydlig anledning till agerandet. Nu har de anmält polisen i Sundsvall till Diskrimineringsombudsmannen.

Nyktra och skötsamma

– Vi anmäler för att våra barn inte ska känna sig rädda. När mitt barn är ute och något händer honom vill jag att han ska våga gå fram till en polis och veta att polisen kommer att hjälpa honom, säger Mayra Carabali.

Paula Persson beskriver kompisgänget som växt upp tillsammans som skötsamma pojkar. Hon var den enda föräldern som blev underrättad att hennes son blivit avvisad. Hon begav sig genast till festivalområdet för att ta reda på vad som hänt.

– Om det handlar om tre minderåriga som avvisas så tycker jag att alla föräldrar skulle blivit underrättade. Det var inte så, det var bara jag som kom till platsen och kunde åtminstone på ett ungefär förstå vad som hänt, säger Paula.

”Har en policy”

Helen Häggmark, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef, menar att polisen gör en individuell bedömning som inte har med personers hudfärg att göra i varje ärende.

– Vi har en policy om hur vi ska förhålla oss kring människors lika värde, det är något som är levande hos oss och alltid finns aktivt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.