Vaktombyte för BB-ockupanterna. Nu laddar de för tredje ockupationsjulen på raken. Samtidigt lovar de att hålla ut ända till nästa val.

Tredje julen för BB-ockupationen – satsar nu på att hålla ut till nästa val

Uppdaterad
Publicerad

Man är tillbaka på ruta ett efter försöken att lösa konflikten med möten och dialoger. Nu laddar ockupanterna för julen och slår fast att man tänker hålla ut ända fram till nästa val.

Sollefteå sjukhus, några dagar före julafton. 

Den här julen granen fått placeras en bit bort, längre ner i sjukhuskorridoren, men det är väl det enda som egentligen skiljer jämfört med förra julen. Och året dessförinnan.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Listan för julafton fulltecknad

BB-ockupanterna på Sollefteå sjukhus laddar för sin tredje ockupationsjul.  Det blir jultallrik och lite gotter för de som tar passet på julafton.

Bokningspärmen ligger uppslagen på ett bord. Listan är redan fulltecknad.  

– Det är tråkigt att vi ska behöva sitta här, men det handlar om vår rätt till sjukvård, säger Barbro Mikaelsson, rutinerad ockupant och aktiv i ockupationsföreningen.

Stridsviljan, hur är det med den?

– Den är lika hög som tidigare, säger hon och menar att poltikernas utspel i Sollefteåfrågan bara fungerar som bränsle på elden.

– Vi kommer ju inte att ge oss,  så då måste vi ju vinna till slut, slår hon fast.

Inga konkreta framgångar

Men hittills har ju inte ockupation lett någonvart i själva grundfrågan. BB förblir stängt, och några andra krav har inte heller hörsammats. Häromdagen kom ett nytt bakslag – regionstyrelsen röstade nej till förslaget att återinföra akut kirurgi på sjukhuset.

Vinsten ligger snarast i uppmärksamheten, opinionsbildandet,  både lokalt och nationellt.

Dessutom har tidigare aktivister gett sig i regionpolitiken vilket bidragit till att Sollefteåfrågan fortfarande är ständigt närvarande i debatten.

Ville få ett slut på ockupationen

För den poltiska ledningen som tog över efter valet var BB-ockupationen en huvudvärk man helst hade sluppit få ärva från sina företrädare.

Glenn Nordlund, socialdemokratiskt regionråd ville få bort problemet: ”Det är inte rimligt att ha ockupanter sittande på sjukhuset hur länge som helst”, sa han till SVT strax före jul 2018.

Polisinsats mot pensionärer

Men att låta polis avhysa ockupanter som mestadels består av far- och mormödrar är ju närmast politiskt självmord, så politikerna bjöd istället in till möten, dialoger med Sollefteåopnionen.  Utvärderingen av träffarna kom nyligen och beskriver, svart på vitt, att man inte kom någonstans med samtalen.

– Nej, det gav ingenting, säger Barbro Mikaelsson som deltog i dialogerna.

Hon menar att politikernas enda syfte var att få slut på ockupationen, inte diskutera konkreta lösningar för Sollefteå sjukhus.

– Vi var inte på samma våglängd, tycker ockupanten Ulla Lundholm.

Tänker stanna hela mandatperioden

Så, vad händer nu? Hur länge kan den här ockupationen egentligen fortsätta?

– Så länge vi har den här politiska majoriteten, så kommer det se ut såhär,tror Ulla Lundholm.

– Vi kommer inte gå härifrån innan vi fått tillbaka både BB och akutkirurgin, säger Barbro Mikaelsson.

I tre år har dom ockuperat, och i tre år har dom väntat på positivt besked. Nu verkar målet ha satts till februari 2023, efter nästa val.

– I regionfullmäktige i februari, efter det mötet, det är då vi kommer veta, säger Ulla Lundholm.

Februari 2023 – då skulle ockupationen alltså fylla sex år,

Eller 2 190 dagar.

Drygt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet