Öppnar boende för ensamkommande i glesbygd

Publicerad

Ett nytt boende för ensamkommande barn öppnar snart i byn Naggen, fem mil från Ånge. Klintbackagården har plats för tio barn, men kommunen placerar inga barn i privata boenden.

Det är mil efter mil på grusväg. Mitt ute i ingenstans dyker byn Naggen upp och den röda gård, som ska bli ett hem för ensamkommande barn.

Inflyttning om två veckor

– Jag har letat efter det här huset med den här placeringen, eftersom jag tidigare jobbat på olika behandlingshem och också som lärare. Det beghandlingshem där det var allra bäst resultat var det som låg mest isolerat, säger Lena Söderman, som är delägare i Klintbackagården.

Hon bor i Uppsala och har åkt upp till Naggen för att se till det sista som ska göras. Brandsäkerheten måste vara ordnad, för om två veckor ska de första barnen flytta in. Lena Söderman tycker det är viktigt att verksamheten inte är för stor.

Jobbar efter Naggenmodellen

– Inte mer än tio barn. Det är absolut max. Tio är en bra siffra därför att de har sällskap av varandra och de har inte tråkigt, menar hon.

Nu vill regeringen minska ersättningen rejält till kommunerna för ensamkommande barn. Men det är inget som oroar Lena Söderman. Hon ser fram emot att arbeta med ungdomarna efter en modell hon kallar Naggenmodellen.

– Det är en modell där vi skräddarsyr för varje elev och det går att göra när det är tio stycken. I första hand ska vi lära dem svenska, engelska och matematik och sedan in på utbildningar de vill in på, säger Lena Söderman.

Ånge kommun skeptisk

Än är det inte bestämt om det blir ett boende för pojkar eller flickor. Det beror på efterfrågan. Flera kommuner har visat intresse, men Ånge kommun placerar inga barn i privata boenden. Enligt henne är de skeptiska till verksamheten.

– De var väldigt negativa till just det här att det är så isolerat, säger Lena Söderman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.