– Det extra anslaget från regeringen förändrar på intet sätt förslaget om neddragningar av verksamheten i Ramsele, säger riksarkivarie Karin Åström Iko till SVT. Foto: SVT / montage Jakob Odelstad

Trots 16 extra miljoner från regeringen: Riksarkivet drar ner i Ramsele

Uppdaterad
Publicerad

I regeringens vårbudget får Riksarkivet 16 miljoner kronor i ett extra tillskott. Men det innebär inte att förslaget om neddragningar inom verksamheten i Ramsele dras tillbaka.

– De här pengarna har vi äskat tidigare för våra extra kostnader för att flytta arkiv i Stockholm, säger riksarkivarien Karin Åström Iko till SVT.

I vintras berättade vi om Riksarkivets planer på rejäla neddragningar av sin verksamhet i Ramsele. Enligt ett förslag skulle 15 av de nuvarande 24 tjänsterna i Ramsele försvinna, om planerna blev verklighet.

Protesterna lät inte vänta på sig. Sollefteås kommunalråd Johan Andersson (C) gick till storms mot förslaget och partikollegan i riksdagen, Emil Källström från Örnsköldsvik, har också engagerat sig i frågan. Väsernorrlands landshövding Berit Högman har även hon uttryckt oro över de hotade arbetstillfällena i glesbygd.

”Glädjande – men påverkar inte”

Men protesterna verkar inte bita på Riksarkivets ledning. Enligt riksarkivarie Karin Åström Iko, chef för myndigheten, står förslaget om bantning av verksamheten i Ramsele fast – trots att regeringen nu alltså gett Riksarkivet 16 ytterligare miljoner i anslag i vårbudgeten.

– Beskedet om de 16 extra miljonerna är förstås väldigt glädjande. Men det påverkar på intet sätt förslaget om förändringar i vår verksamhet, säger hon och syftar då även på filialen i Ramsele.

Tillskott i stället för lån

Varför inte?

– Därför att de här pengarna har vi redan äskat för att täcka kostnaderna för flytt av arkiv i Stockholm, som vi måste göra på grund av ökade säkerhetskrav. Och det är egentligen ingen höjning av anslagen utan ett engångsbelopp, ett extra tillskott för att täcka de här spewcifika kostnaderna, förklarar Karin Åström Iko.

Om extrapengarna från regeringen inte tillskjutits hade myndigheten blivit tvungen att låna pengarna för att täcka flyttkostnaderna.

Förändrade förutsättningar

Varför görs den tidigare föreslagna verksamhetsförändringen?

– Att vi gör en verksamhetsomställning beror ju på flera olika saker. Digitaliseringen, ökade säkerhetskrav, och de ekonomiska förutsättningarna. Vi är en underfinansierad verksamhet. Och vi måste anpassa oss till nya förväntningar och krav från omvärlden, säger Karin Åström Iko.

Förändringarna – och därmed också neddragningarna av personal i Ramsele – förväntas träda i kraft från den 1 september i år.

Kommunen fortsätter kämpa

– Vi fortsätter att kämpa för Ramsele och vi ska göra allt som står i vår makt, säger Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå.

Han ser inte slaget förlorat utan menar att det alltid finns möjligheter att påverka den politiska vägen.

– Nu får regeringen upp till bevis om man bryr sig om arbetstillfällena på landsbygden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.