Bolagsverket i Sundsvall har fått regeringens uppdrag av skärpa kontrollen av oseriösa företag och motverka ekonomisk brottslighet, men SVT kan i dag berätta om uppenbara brister i kontrollerna.
Typiskt kreditbedrägeri
Nyligen släppte man igenom ett bluffbolag som på ett år redovisat en omsättningsökning från 48 000 till 1,2 miljarder i ett uppenbart syfte att begå kreditbedrägerier.
– Tyvärr rör det sig om ett vanligt bedrägeriupplägg som myndigheterna kan hindra på ett tidigt stadium om de arbetar effektivt. Ändå slinker de här bolagen igenom och det är allvarligt, säger Anders Björkenheim som är expert på bedrägeriprevention.
Miljonvärden i fara
Det finns en lång rad exempel på företag som utnyttjar ett hål i Bolagsverkets instruktioner för att sätta sina bedrägeriplaner i verket. Genom att blåsa upp sina omsättningssiffror i den årsredovisning som årligen skickas in till Bolagsverket kan bolagen framstå som solida och seriösa.
Siffrorna ligger sedan till grund för bolagets kreditbetyg och därmed är bedrägerihärvan igång. På några veckor kan bedragarna lura till sig miljonbelopp i form av lån och kreditköp innan bluffen avslöjas.
Otydliga direktiv
Att det rör sig om hitte-på-siffror upptäcks inte av Bolagsverket trots att myndigheten så sent som i vintras fick uppdraget att skärpa sina kontroller. Bolagsverket som tidigare haft uppdraget att samla in och registrera årsredovisningarna anser sig inte ha fått några instruktioner att ifrågasätta och kontrollera siffrorna.
– Vi efterlyser instruktioner från regeringens sida men vi har inte fått andra besked än vad som framgår av årsredovisningslagen och enligt den ska vi bara kontrollera att årsredovisningen är korrekt på ett formellt plan, säger Helene Thorgren, avdelningschef på Bolagsverket.
Kända målvakter
I det aktuella fallet med miljardföretaget var det emellertid inte bara årsredovisningen som signalerade att det rörde sig om ett bedrägeriupplägg. Fram till i höstas var bolaget en vilande revisionsfirma som plötsligt bytte ägare och adress.
På några veckor byttes styrelsen ut två gånger. Först tillsattes en styrelse bestående av två kvinnor – 23 och 26 år gamla – varav en är dömd för olika narkotikabrott. Båda kvinnorna är dessutom kända målvakter som ersattes av en 64-årig man och en 85-årig kvinna. Ingen av dessa har svensk bostadsadress men det var i samband med att dessa tillträdde som bolaget plötsligt gick från en liten tynande revisionsfirma till ett miljardföretag.
Flera signaler
I april kom siffrorna in till Bolagsverket som stämplade in årsredovisningen utan invändningar. Nu medger Bolagsverket att det som skedde i bolaget är egendomligt:
– Det är anmärkningsvärt och vid en samlad bedömning så hade vi givetvis sett detta men vi anser oss inte ha fått direktiv att göra den typen av kontroller, säger Thorgren.