När många branscher har det tufft är det tvärt om för de som odlar tulpaner. Efterfrågan har ökat under pandemin.
– När folk inte kan resa utomlands köper man tulpaner för att göra fint hemma, tror Andreas Nilsson som är en av delägarna i företaget Målsta blommor som är Sveriges nordligaste tulpanodling i växthus.
Följ med in i den enorma anläggningen i videon ovan.
Levererar i hela Norrland
Det säljs en miljon tulpaner i Sverige dagligen under tulpansäsongen och en del av de tulpaner som distribueras i Norrland växer i växthuset i Målsta.
– Vi levererar ända upp till Kiruna, berättar Andreas Nilsson.
Två miljoner tulpaner – allt säljs
Eftersom varje tulpan kräver en sedan ett år tillbaka inköpt och sedan importerad tulpanlök från Holland går det inte att möta den ökade efterfrågan med att producera fler tulpaner i Målsta. Men de två miljoner tulpaner man driver upp under tulpansäsongen har man i dagsläget inga problem med att sälja.
Priset trissas upp
Den stora efterfrågan på tulpaner som råder har samtidigt gjort att priserna för tulpanlökar har trissats upp, men det drabbar inte konsumenterna förrän möjligen nästa säsong, menar Andreas Nilsson.
– Det är först då det kan bli frågan om högre priser för tulpanerna, förklarar han.
Fakta/Tulpanmanin
I historien finns begreppet tulpanmanin, från Holland på 1600-talet – det brukar beskrivas som världens första spekulationsbubbla.
Hösten och vintern 1636 drabbades Holland av tulpanmani. Att ha tulpaner i sin trädgård gav hög status. Tulpanen var en ”hovblomma” från det Osmanska riket i Centralasien.
Priserna haussades tills en enda lök kostade lika mycket som ett bättre hus i centrala Amsterdam.
När bubblan brast i februari 1637 gick luften ur marknaden. Tulpaner som betingat fantasisummor gick plötsligt inte att sälja.
Läs mer på Wikipedia.