Det var en stor insats från polisens sida efter slagsmålet vid Närvård Härnösand under måndagen. Polisbilar skickades till platsen från både Sundsvall och Kramfors och hundförare ringdes in. Men under tisdagsförmiddagen är det oklart vad som egentligen hände.
– Det vet vi nog inte riktigt. Det är ett stort antal människor, räkna med en 15-20 personer. Både knivar och tillhyggen användes. Sedan dök det upp knivskurna på Härnösands polisstation, säger Börje Öhman, vid polisens ledningscentral.
Under gårdagskvällen kunde polisen förhöra, identifiera och fotografera ett stort antal personer men omfattningen försvårar polisarbetet.
– Då 15-20 personer slåss är det svårt att få fram vem som har gjort vad. Det hänger mycket på vad de vill berätta, säger Börje Öhman.
Fem personer knivskars och fördes till sjukhus där en person vårdades under natten, enligt polisen. Men ska enligt uppgifter från Sundsvalls sjukhus ha fått åka hem vid 06-tiden under tisdagen.
Bråkats förut
Polisen har ingen uppfattning om hur många som var i varje gäng men de ska ha varit bekanta med varandra.
– Det är inget random, utan de har ju kopplingar till varandra. De har nog varit i bråk med varandra förut, men det har aldrig varit såhär allvarligt. Till exempel kan det ha börjat före Stadsfesten.
SVT: Bråkade de under Stadsfesten?
– Det har kommit uppgifter om det, säger Börje Öhman.
Träpåke och knivar
Polisen har gjort ett omfattande beslag i form av kläder, knivar, tillhyggen där det finns uppgifter om en träpåke.
– Nu måste vi titta på beslagen och se vad har de för typ av betydelse för händelsen, säger Börje Öhman.
Det innebär bland annat att beslagen ska värderas och beslutas vilka som ska skickas förspårsäkring.
Anhölls under natten
Under kvällen kunde två personer gripas som sedan anhölls av jourhavande åklagare.
– Det är i stora drag där vi står nu för att samla ihop och lämna över till ansvarig åklagare, säger Börje Öhman.
Polisen rapporterar att händelsen inte utför någon fara för allmänheten i Härnösand och att det sedan en tid bedrivs ett långsiktigt arbete för att förebygga brott.