Kraftbolaget Statkrafts prestigeprojekt med ett omlöp förbi Anundsjö kraftverk skulle öppna övre delarna av Moälvens vattensystem för vandringsfisken. Men trots att 140 tusen laxungar sattes ut 2013 och förväntades komma tillbaka från havet i fjol och i år har 20-miljonersprojektet nästan inte resulterat i någon återvandring alls eftersom fisken har svårt att komma förbi kraftverksdammen i Gottne längre ner i älven.
I år har förutom insjöfisk som gädda och abborre bara en havsöring passerat och i fjol var det bara en enda lax.
Kraftverk stoppar fisken
Tanken att hela vattensystemet skulle kunna nyttjas av lax och havsöring har hittills gått om intet. Samtidigt är det inte så konstigt eftersom en kraftverksdamm längre ner i älven ser ut att stoppa fiskens vandring, men kraftverkets ägare har en annan syn på saken.
– Normalt sett är det här inget hinder för fisken, det är bara vid extremt torra perioder, säger Magnus Olofsson, Gottne energi AB.
Fisk samlas nedanför dammen
Något som talar emot det är att fisken ser ut att samlas nedströms dammen. I det grunda vattnet rör sig flera fiskar i ytan, uppenbarligen kommer de inte längre, de är fast nedanför kraftverksdammen. Dessutom har undersökningar visat att nedströms Gottne kraftverk är det gott om laxungar som är födda i älven medan det ovanför dammen är nästan tomt.
– När fisken vandrar under sommaren är oftast flödet som lägst, de senaste två-tre åren har vi haft väldigt låga sommarflöden och då har det varit ett totalt hinder för fisken vid Gottne, konstaterar Anders Forsberg, biolog på Örnsköldsviks kommun.
Grävt en ränna
Kraftverksägaren har med stöd av Moälvsfisket grävt en ränna för att fisken ska kunna passera vid sidan av dammen men enligt kommunbiologen Anders Forsberg krävs det ett större vattenflöde för att det ska fungera
– Det är mängden vatten som är avgörande, konstaterar han.
Vattendomar omprövas
Samtidigt betyder vatten vid sidan om kraftverksturbinerna minskade inkomster men ägaren Magnus Olofsson säger sig vara beredd att diskutera att släppa mera vatten på frivillig basis.
– Det kan det möjligen bli. Det pågår en dialog med Vattenkraftens miljöfond om det, så det är inte helt otänkbart, säger han.
2024 ska vattendomarna för Moälven omprövas, då väntas regler som ställer krav på större vattenflöden och bättre miljö för fisk och andra arter.