Ukrainska sjukvårdare på plats i Västernorrland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdare i krig måste vara väl förberedda, fienden inte är att lita på och sjukvårdspersonal är en måltavla. Det var budskapet från de ukrainska sjukvårdare som nu är på plats i Sundsvall – se och hör mer i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Ukrainska sjukvårdare i Sundsvall – direkt från kriget

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen var 50 ukrainska sjukvårdare på plats i Sundsvall och kunde dela med sig av sina erfarenheter av att jobba i krig till svensk sjukvårdspersonal.

Budskapet var tydligt: Ni måste vara väl förberedda och kan inte lite på att skyddas av några konventioner.

Den ukrainska gruppen med sjukvårdspersonal hade mycket att säga när de mötte kollegorna på Sundsvalls sjukhus. Allt från medicinska lösningar till rena överlevnadsstrategier:

– Titta ner på marken, det kan vara gott om minor.

Kriget i Ukraina

Det huvudsakliga budskapet var att sjukvårdare i krig måste vara väl förberedda och att fienden inte är att lita på. Sjukvårdspersonal är en måltavla.

”50 skadade om dagen – eller fler”

–Vi tar hand om folk med multitrauma, och personalen är redo dygnet runt för att ta emot upp emot 50 skadade varje dag, eller fler, säger Olha Polichuk, sjukvårdare från Ukraina.

Läkaren Ville Sjögren konstaterade att svensk sjukvård knappast är beredde på en situation som den i Ukraina.

– Jag önskar att vi vore det men det är långt kvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet