Grupp äldre män står utomhus i en park, med några sittande på stolar. Den vänstra delen visar två män som diskret pratar med varandra, medan den högra sidan fokuserar på en man som står vänd bortåt och håller en hand över pannan, som om han spanar mot något i fjärran. Området omkring dem är ljust och soligt, med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Härnösands umareller har fått en egen plats för att inspektera och diskutera byggets utveckling. Hör några av dem i videon ovan. Foto: Eric Heller/SVT

Umareller får egen utsiktsplats vid Nybrobygget i Härnösand

Publicerad

Nybrobygget i Härnösand har fångat intresse, särskilt bland ”umareller”, alltså äldre herrar som nu fått en särskild plats för att följa arbetet. Härnösands kommun bjuder in intresserade till läktarträffar varje torsdag för att diskutera projektet.

– Jag är en riktig umarell, säger Olle Lindberg.

Arbetet med Nybron i Härnösand har väckt stort intresse. För att möta nyfikenheten har en utsiktsplats skapats där besökare kan observera bygget säkert och bekvämt, samtidigt som de bjuds på kaffe.

– Vi märker att många är nyfikna, inte minst så kallade umareller. Läktaren erbjuder en bra och säker plats för att följa bygget och umgås, säger Thomas Jenssen, chef på samhällsförvaltningen.

Endast en kvinnlig umarell

”Umarell” är ett italienskt uttryck för äldre män som gärna tittar på byggarbetsplatser. Bland umarellerna fanns också Solveig Nilsson, den enda kvinnan på läktarträffen.

– Det är ett trevligt initiativ, jag ser fram emot fler torsdagar, säger Solveig Nilsson.

De är ofta nyfikna och intresserade av att följa arbetet, ibland ge råd eller kommentarer. Termen beskriver detta beteende på ett humoristiskt sätt.

”Gott om tid”

– Vi diskuterar olika aspekter av bygget, vilket är roligt. Som pensionär har jag gott om tid för sådant här, säger Olle Lindberg.

Den nya läktaren vid kajen ger en utmärkt vy över byggplatsen. Förra veckan stängdes Nybron och en tillfällig bro öppnades för att omleda trafiken. Nybron förväntas stå klar 2026.

Se och hör när SVT var på plats under läktarträffen i klippet.

Vad är umareller?

En umarell är en äldre man som betraktar arbeten i det offentliga rummet, exempelvis byggarbetsplatser, vägarbeten, nybyggnad och renoveringar av byggnader.

Ordet umarell är en modern variant av ett ord från den italienska dialekten emilianska – umarel. Där betyder ordet ”liten man”.

Fenomenets uppmärksammande och popularisering tillskrivs ofta skribenten och författaren Danilo Massotti som har skrivit böcker om umareller.

Staden Bologna har namngivit ett torg i stadsdelen Cyrenaica – Piazzetta degli Umarells – till umarellernas ära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.