Foto: SVT

Utnyttjades av terapeut

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnor polisanmälde sin terapeut för att han utnyttjat dem sexuellt. Men mannen friades i Hovrätten. ”Det är så otroligt kränkande”, säger en av kvinnorna om det som hände.

De tre kvinnorna gick på behandling inom Örnsköldsvisk öppenvård för missbrukare. Det var där terapeuten arbetade. Han dömdes i Tingsrätten men friades i Hovrätten, trots att rätten tror på kvinnornas berättelse. För kvinnorna är domen en besvikelse.

– Han medgav att han gått för långt, men så fort det kom till dom fysiska handlingarna så nekade han till det, säger en av kvinnorna som vi valt att kalla för Annika. Hon heter egentligen något annat.

Sexterapeuten

Fler friande domar

Samtidigt med besvikelsen är hon inte förvånad, med tanke på andra sexbrottsdomar i höst. Hon tar gruppvåldtäkten i Solna där killarna friades, som exempel.

-  Jag blev inte förvånad. Detta är ett sexualbrott, men det är inte lika grovt som en våldtäkt. Och går våldtäktsmän fria då förstår jag att dom friar den här sexualbrottslingen också.

Beroendeställning

Terapin som bedrevs på öppenvården var Minnesotamodellens tolvstegsprogram.

Malin (fingerat namn) var mannens första offer. Hon beskriver honom som karismatisk och stark. Hon utsågs tidigt till hans favorit och fick mycket uppmuntran och stöd i terapigruppen. Han ägnade allt mer tid åt henne och började, mot reglementet, träffa henne utanför terapilokalen. De blev allt mer intima, och han behövde inte använda våld för att få det han ville ha.

– Nej, det är inte den typen av hot utan att man ser upp till en människa så otroligt mycket. Det är som ett litet barn som skulle säga nej till sin pappa det är den typen av rädsla.

– Det är det som känns så märkligt och sjukt, men här var det en sån distanserad känsla, ändå skulle jag smeka honom på hans kön. Det var så otroligt kränkande, att jag skulle ge åt någon som inte gav något tillbaka.

Såg upp till terapeuten

Både Annika och Malin var starkt motiverade att göra något åt sina missbruk. De beundrade terapeuten och trodde att han skulle kunna hjälpa dem, bort från droger och destruktiva relationer.  Men det blev precis tvärt om.

– Det jag ser är att jag mådde så dåligt och att han utnyttjade mig och det var ju det jag ville bli av med. Det var ju därför jag sökte hjälp också, jag ville bli en hel människa, säger Annika .

Domen överklagas

Hovrätten ifrågasätter inte kvinnornas berättelse, men anser inte att övergreppen var tillräckligt allvarliga för att döma mannen till sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Åklagaren kommer att begära att Riksåklagaren prövar Hovrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexterapeuten

Mer i ämnet