Utredning kring Vilgot läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheternas utredning kring dödssjuke Vilgot är över. Man konstaterar att assistansbolaget gjort sig skyldigt till avtalsbrott, men annan påföljd än ett påpekande blir det inte.

I höstas berättade Mittnytt om familjens kamp för att deras dödssjuke son Vilgot skulle få den assistans som han var berättigad till. Under Vilgots sista halvår fick familjen aldrig ut dom 20 timmar assistans per dygn, som beviljats av Försäkringskassan och kommunen.

”Ärendet ska avslutas”

Till slut vände sig familjen till det privata assistansbolaget Rehabassistans i Härnösand. De skrev ett avtal men med tre dagars varsel hoppade Rehabassistans av. Vilgot hade då en månad kvar att leva.

Vilgots sista tid

Familjen hade tecknat ett avtal med tre månaders uppsägningstid för båda parter och därför anmälde man Rehabassistans till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Nu har IVO:s beslut kommit. Man konstaterar bland annat att Rehabassistans gjort sig skyldigt till avtalsbrott och att situationen hade kunnat undvikas genom tydligare information och kommunikaton. Utöver dessa ”påpekanden” så blir det inga andra konsekvenser för assistansbolaget.

Familjen upprörd

”Ärendet ska därför avslutas”, skriver IVO i sitt beslut.

Vilgots pappa Erik är mycket upprörd när Mittnytt når honom.

– Jag har pratat med IVO och de påstår att myndigheten inte har något lagstöd för att ens framföra kritik mot Rehabassistans, det kan bara bli tal om ett påpekande. Om inte ett sådant här bolag ens kan kritiseras för ett avtalsbrott, vad säger det då om systemet? You do the math, säger Erik till Mittnytt.

Inspektionen konstaterar också att frågor om avtalet mellan familjen och assistansbolaget är en civilrättslig fråga och ingenting som IVO har något att göra med. Kort sagt måste familjen själv stämma bolaget om man vill gå vidare med ärendet.

Företagets syn

Vd:n på Rehabassistans, Mikael Löfvenius säger till SVT att det är olyckligt det som hänt. Han menar att företaget trodde att de skulle kunna hjäpa familjen säger att de borde ha tagit reda på mer innan de skrev avtalet.

– Det är inte så att vi inte har lärt oss något av det som hänt, säger han.

Enligt honom avbröt de sitt uppdrag när de inte ansåg att de kunde uppfylla kvalitets- och säkerhetskraven. På frågan om hur har ser på en eventuell rättsprocess svarar Mikael Löfvenius.

– Det vore tråkigt men det är ingenting jag är rädd för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilgots sista tid

Mer i ämnet