Två polismän som går bort från kameran. I förgrunden ett polisavspärrningsband.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ord står mot ord”, säger chefsåklagare Maria Sterup om beslutet att lägga ner förundersökningen mot den sexbrottsanmälde polismannen. Hör henne utveckla resonemanget här i kllippet. Foto: SVT arkiv

Utredningen mot sexbrottsanmäld polis i Västernorrland läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Västernorrland blev i september i år anmäld för sexuellt ofredande efter att ha skickat olämpliga sms och bilder till unga tjejer. Nu lägger särskilda åklagarkammaren ner förundersökningen.

Polisen misstänktes för att under flera års tid haft olämplig kontakt med unga kvinnor han träffat i tjänsten.

Särskilda åklagarkammaren har utrett ärendet och beslutar nu att lägga ner utredningen mot polismannen, som Sundsvalls Tidning var först att berätta. Enligt chefsåklagare Maria Sterup går det inte att styrka brott.

Polischefen: ”Ärendet inte avslutat”

Men enligt Josef Wiklund som är polisområdeschef i Västernorrland, är ärendet inte avslutat.

– Det kan finnas omständigheter i uppgifterna i anmälan mot honom av arbetsrättslig karaktär som vi kan behöva titta vidare på, säger Josef Wiklund till SVT Västernorrland.

Som vad då?

– Ja, även om förundersökningen om brott är nedlagd så kan det ju till exempel handla om ett beteende som kan anses vara olämpligt för en polis. Det kan hur som helst finnas omständigheter i ärendet som inte är helt klarlagda, och det kan vi behöva titta närmare på.

Andra arbetsuppgifter tills vidare

Josef Wiklund förklarar vidare att gruppen för särskiljande och disciplinärenden som verkar på regionnivå inom polisen ska titta på ärendet och se om det bör utredas vidare.

Om så är fallet kan det i nästa steg bli ett ärende för Personalansvarsnämnden (PAN). Om nämnden då konstaterar att polismannen brustit eller agerat olämpligt kan det beslutas om disciplinpåföljder, säger Josef Wiklund.

I samband med anmälan om sexuellt ofredande fick den aktuelle polismannen andra arbetsuppgifter.

Vad händer med honom nu?

– Han har fortsatt andra arbetsuppgifter tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.