• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det ska regionen ha Sollefteå sjukhus till – omfattande utredning ska söka svaren

Publicerad

Det har gått över sju år sedan nedläggningsbeslutet togs – men nu ska Region Västernorrland utreda vad man egentligen ska ha sjukhuset i Sollefteå till.

En övergripande utredning måste göras, enligt partierna i den nya majoriteten i regionen. Utveckla, återstarta eller helt enkelt lägga ner alltihop? Det är tre huvudfrågor som utredningen nu ska jobba med.

När de tre koalitionspartierna i regionen på måndagen presenterade sitt gemensamma program förklarade man att ”bilden av Sollefteå sjukhuset är alltför splittrad”, samtidigt som vården generellt står inför ett paradigmskifte – alltså en större förändring i hela synen på vården.

En utredning tillsätts och ska göras av en oberoende part som ska följa tre spår:

Regionvalet 2022 Västernorrland

1 – Utveckla dagens verksamhet

Det första är att utgå från hur sjukhuset används idag och undersöka om det går att utveckla verksamheten med planerade operationer. Det gäller inte bara inom länet utan även patienter som finns inom det som heter Norra sjukvårdsregionen, alltså de fyra nordligaste länen.

Satsningen de senaste åren på ortopediska ingrepp, höftleder, knäoperationer och liknande, anses ha fallit väl ut.

2 – Öppna BB

Det andra spåret är att undersöka om det finns förutsättningar för en återstart av de avdelningar som lagts ner; BB/förlossning, akut kvinnosjukvård, akutkirurgi och akutortopedi. Här finns en brasklapp – öppnas avdelningarna igen måste man ha en klar bild av hur sjukhusen i Sundsvall och Övik påverkas.

3 – Lägga ner allt

Det tredje spåret är att helt enkelt lägga ner Sollefteå sjukhus, men samtidigt ta reda på om någon verksamhet måste finnas kvar – samt vilka konsekvenser en nedläggning skulle få för länets två andra sjukhus.

De tre alternativen kommer ta tid att utreda. Först i juni 2024 ska utredningen vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet