Hemsöfärjan, som genom två vajrar trafikerar sträckan mellan Strinningen norr om Härnösand och Hemsö, stod i hamn när drivvajern, den tunnare av de två, gick av.
– Det var en lastbåt som passerade tvärs över leden och körde på vajern som då brast naturligtvis. Lastbåten märkte inget, men personalen på linfärjan märkte, säger Ingrid Jarnryd.
Färjan oskadd
Vid tillfället var det inga passagerare på båten. Linfärjan har gått i många år men enligt Ingrid Jarnryd är det första gången något liknande inträffar.
– Men det är inte så bekymmersamt. Vi byter ju vajrar med jämna mellanrum på grund av slitage och annat.
Det är inga skador på själva färjan, så det är bara vajern som behöver bytas ut. Tills vidare trafikeras sträckan av en konventionell färja och tidtabellen påverkas inte av incidenten. Hur lång tid det tar innan linfärjan åter är i bruk vill Ingrid Jarnryd inte sia om.
– Men första prio så klart. Det är en stor miljövinst att använda linfärja. Man slipper använda fossila bränslen och man minskar utsläppen med 70%. Vi vill vara rädda om miljön, säger Ingrid Jarnryd.
Förtydliga isläge
Men enligt Dag Tedenby, lotsområdeschef på Sjöfartsverket, finns det andra problem med linfärja. Linfärjan ska gå när det är isfritt, men inte om risk föreligger för en händelse som i går.
– Som jag ser det måste vi förtydliga rekommendationen ytterligare, definiera när det är att betrakta som isläge. Det är det vi ska gå vidare med nu, säger Dag Tedenby.
De som har tillsynen för Hemsöleden är transportstyrelsen. Och enligt Dag Tedenby hade det kunnat gå värre om det var styrvajern, den tjockare av de två, som fastnat över ytan.
– Nu märkte ju knappt lastfartyget det här. Men om vajern håller följer färjan med i andra ändan och det är en mycket farligare situation.
Tung vajer
Han tillägger dock att styrvajern är så pass tung att den i normalfall tar sig förbi ett isflak av mindre dimension. Men problemet måste icke desto mindre lösas, enligt honom.
– Det finns olika sätt att undvika den här olyckan, men om is innebär en frigående färja är risken helt borta. Ett annat alternativ är en frigående färja när det är mörkt och det är svårare att ha koll på vajern, säger Dag Tedenby.