Valkurs för funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

En så stor andel som åtta av tio funktionshindrade går inte och röstar. Det visar den senaste valundersökningen. Men nu hålls val-kurser i både Jämtland och Västernorrlands län för att öka valdeltagandet bland funktionshindrade.

Det är valår i år: snart är det dags för EU-val och i höst hålls riksdagsvalet. Men när det gäller personer med funktionsnedsättningar så brukar bara två av tio gå och rösta i allmänna val, trots att alla med intellektuell funktionsnedsättning haft rätt att rösta dom sedan 1989.

För att få fler funktionshindrade att rösta hålls nu på flera orter val-kurser bland annat i Östersund, Härnösand och i Ånge.

EU-val 2014 – Mittnytt

Många hinder

– Det finns flera anledningar till att de inte röstar: de tar sig inte dit till vallokalen, förstår inte vad det handlar om, är rädda att göra bort sig och det finns också problem med gode män som fortfarande inte upplyser om hur man kan rösta, säger kursledare Kristina Holmlander i Ånge.

Vid dom sju träffarna tas allt från demokrati till praktiskt röstförfarande upp. Bakom utbildningen står FUB, intresseorganisationen för barn, ungdomar och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar och studieförbundet Vuxenskolan.

Ett demokratiproblem

– Syfte är ju att få flera att gå och rösta, det är ju ett demokratiskt problem att så många med funktionsnedsättning inte gör det. De ska ju ha rätt att vara delaktiga i samhället, precis som du och jag, säger kursledaren Kristina Holmlander.

I Ånge har man hittills haft två av de sju träffarna. Vi träffar tre av de tio deltagarna.

Mittnytt: Vad är det svåraste med att rösta?

Svårbegripliga politiker

– Det jag tycker är svårt är vilket parti man ska rösta på, för alla säger olika. Jag tittar på TV och alla pratar i munnen på varandra så jag vet inte vad de står för, säger deltagaren Kerstin Olsén.

Monica Andersson ser fram emot att få lära sig mer om vad de olika partierna står för.

Mittnytt: Kommer du att rösta på valdagen eller gå och förtidsrösta?

– Jag kommer att förtidsrösta, säger Monica Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 – Mittnytt

Mer i ämnet