• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kammaråklagare Henrik Rasmusson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm har lett förundersökningen.

”Vanlig företeelse – men svårupptäckt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en ren tillfällighet att den 33-årige TV-piraten från Örnsköldsvik avslöjades. Det är också ganska ovanligt att olaglig avkodning upptäcks – trots att företeelsen är mycket utbredd. Det uppger åklagaren för SVT.

– Jag menar att det här är ett generellt och stort problem i dag. På många svenska orter finns små och större nätverk där personer genom illegal avkodningsutrustning kan ta del av mediainnehåll gratis, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm som lett den aktuella förundersökningen.

– Och det är normalt sett mycket svårt att upptäcka och avslöja. I det här fallet avslöjades den nu åtalade mannen av en slump, fortsätter Henrik Rasmusson.

Upptäcktes vid husrannsakan

Det var under utredningen av ett annat ärende där 33-åringen figurerade som det gjordes en husrannsakan hemma hos honom. I samband med den hittades den olagliga avkodningsutrustningen.

Undan för undan kunde härvan med tillverkning och försäljning av avkodningsutrustning i stor skala sedan nystas upp.

Via 33-åringens bankkonto kunde så småningom ett flertal kunder som köpt utrustning av mannen spåras.

Nekar

Nu åtalas alltså sex av dem, fyra från Örnsköldsviksområdet. De nekar och ställs därmed också de inför rätta i samband med att målet mot 33-åringen går upp i Ångermanlands tingsrätt under hösten.

Ytterligare tre av mannens kunder som avslöjats har erkänt och klarar sig därför undan med strafföreläggande, vilket i praktiken innebär böter.

Ändå är det hela bara toppen på ett isberg.

”Ett 50-tal”

– Han har haft många fler kunder, jag skulle tippa att det i verkligheten rör sig om ett 50-tal. Men av praktiska skäl har vi tvingats begränsa förundersökningen, säger Henrik Rasmusson.

SVT: Hur har utrustningen tillverkats i grova drag?

– Han har utgått från vissa moduler och sedan har han byggt samman flera delar till en utrustning för att kunna avkoda digitalt mediainnehåll, säger Henrik Rasmusson.

Böter eller fängelse

Brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning, är brottsrubriceringen. I straffskalan ingår fängelse i upp till två år.

– För de som varit kunder i sådana här sammanhang är det bötesbrott som är aktuellt, då brukar det handla om 60 dagsböter. För den som döms för att ha tillverkat och distribuerat avkodningsutrustning gäller i praktiken böter eller fängelse i upp till ett och ett halvt år, säger Henrik Rasmusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.