Det börjar ofta med mindre saker som successivt blir värre och värre, förklarar Sara Skott.
– Oftast är det olika typer av våld. Psykiskt våld, sexuellt våld, fysiskt våld men även ekonomiskt våld där offret är beroende på förövaren på olika sätt.
Våldet upplevs som normalt
Hon beskriver en normaliseringsprocess som brukar vara vanligt i våldsamma relationer vilket gör att våldet upplevs som en normal del av relationen.
– ”Det är så här vi är i relationen” är hur man brukar tänka. Bråk växer och blir våldsammare och det blir normalt.
I klippet listar forskaren Sara Skott tre vanliga tecken som förekommer i relationer med våld.
Hit Kan du vända dig
Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.
Kvinnojourer
Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.
Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.
Brottsofferjouren
Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.
Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.
Bris
Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barn rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt.
Ungdomsmottagningen
På Umo.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga ungdomsmottagningar i landet. De kan bistå med svar kring frågor om bland annat sexuella övergrepp, tobak- och narkotikaproblematik och psykisk ohälsa.
Mansjour
Uppsala mansjour erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Mer om detta kan du läsa här.
Rikskriscentrum
Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.