Kristina Törnered och Frida Hartelius vann i förvaltningsrätten. Foto: SVT

Vann mot kommunen – tror på ridklubben

Uppdaterad
Publicerad

Frida Hartelius och Kristina Törnered överklagade Härnösands kommuns beslut att driva ridskoleverksamhet. De vann i Förvaltningsrätten och tror nu att ridklubben kan ta över verksamheten.

 I januari 2015 tog kommunen över ridskoleverksamheten i Härnösand efter att ridklubben fick ekonomiska problem. Under kommunfullmäktigemötet den 29 maj beslutades det sedan att Härnösands kommun skulle fortsätta att driva verksamheten på Härnösand Hästsport Arena tills vidare.

Överklagade och vann

Fullmäktigebeslutet överklagades av Frida Hartelius och Kristina Törnered, bägge aktiva i föreningen Härnösands ridklubb. Igår kunde SVT Västernorrland berätta att Förvaltningsrätten anser att Härnösands kommun inte får driva ridskola och river upp fullmäktigebeslutet. Skälet: verksamheten kan inte anses som en allmännyttig tjänst. 

– Det känns jättekul att ha fått rätt, det här är ju något som vi gått och undrat över sedan beslutet togs, säger en glad Frida Hartelius.  

– Nu är det kommunen som behöver besluta om hur de ska gå vidare, de har ju chansen att överklaga den här domen, säger Kristina Törnered.

Tror på ridklubben

Bägge tror att ridklubben kommer att ställa sig positiva till att ta över verksamheten, men det måste föreningen besluta vid ett medlemsmöte. Den överklagan som gjordes lämnades in av Frida och Kristina som privatpersoner, inte i föreningens namn.

– Vi arbetade ju aktivt för att ta tillbaka verksamheten innan fullmäktige tog sitt beslut men sedan har vi tagit ett beslut om att inte arbeta aktivt för det här längre. Så vi får väl se vad medlemmarna säger sen, säger Kristina Törnered.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.