Den första januari 2019 ska kostnaden för inhyrd personal vara lägre än två procent av landsting och regioners totala lönekostnad, det bestämde de gemensamt för två år sedan. Målet för projektet är att bli oberoende av bemanningsföretagen.
Med bara några veckor kvar till slutdatum kan man konstatera att det kommer att misslyckas. I den senaste sammanställningen från Sveriges Kommuner och Landsting som gäller årets andra kvartal är det bara Skåne och Östergötland som klarar målet på två procent.
Stora skillnader
I de sex nordligaste länen ser det riktigt illa ut. Bäst lyckas Västerbotten med universitetssjukhus och utbildningar som landar på 3,7 procent (strax över riksgenomsnittet på 3,6 procent) och överlägset sämst i klassen är Västernorrland där hyrkostnaderna utgör hela 12,2 procent av den totala lönekostnaden.
För de övriga ser det ut som följer:
Dalarna 5,3 procent, Jämtland 5,6 procent, Gävleborg 8,3 procent och Norrbotten 8,5 procent.
Hyrpersonal för 1 miljard
Och det handlar om stora summor. Kostnaden för hyrpersonal i de sex nordligaste länen var totalt 409 miljoner för andra kvartalet, alltså tre månader. Totalt för riket kostade hyrpersonalen över 1,3 miljarder kronor, en ökning med nästan 100 miljoner kronor jämfört med samma kvartal förra året.