Var tredje tandläkartjänst vakant inom Folktandvården i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Av 70 tandläkartjänster inom Folktandvården i länet är idag bara 48 tillsatta. En tredjedel av tjänsterna är alltså vakanta, vilket gör att patienter får vänta.

– Det är ett bekymmer, säger verksamhetschefen Martin Marklund. 

Bristen på tandläkare är tydlig i hela Sverige. Men hårdast tycks det ha drabbat Folktandvården i de fyra norrlandslänen där det idag saknas närmare 100 tandläkare.

Hur har då den den bristen uppkommit? Martin Marklund, verksamhetschef på FTV i Västernorrland pekar på flera orsaker: stora pensionsavgångar, för få som utbildas och en allt äldre befolkning med ökande vårdbehov. Dessutom lockar den privata sektorn över tandläkare.

– Läget gör att vissa patienter helt enkelt får vänta, vi har en prioriteringsordning där barnvård, akuta insatser och de som har särskilda behov går före, och där har vi inga köer idag, säger Martin Marklund.

Stängt dörren för inhyrd personal

Till skillnad från sjukhusen och primärvården har Folktandvården stängt dörren för inhyrd personal, så kallade stafetter.

”Det är ett nationellt beslut som fattades av dåvarande tandvårdsdirektörerna i Sverige under 90-talet – att inte använda sig av hyrpersonal” skriver Annri Thimstrand, regionens tandvårdsdirektör, i ett meddelande till SVT Västernorrland.

Nu sätter Folktandvården sitt hopp till en helt ny satsning, Tandakademin, som startar i mars. 

– Vi annonserade om den redan i höstas och vi har fått många svar, säger Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.