Svante Borg som är försäkringsdirektör och en av de ansvariga för Försäkringskassans kontroll medger att bluffen i Härnösand borde ha upptäckts tidigare. Men han är nöjd men att samhällets rättsinstanser agerat beslutsamt när det väl upptäcktes.
– Det här är värsta sortens parasiter. Dom slår mot de mest utsatta i samhället och det känns bra att vi har en gemensam syn på detta, säger Svante Borg till Mittnytt.
Härnösand – borde upptäckts
Försäkringskassan har fått kritik för bristande kontroll av sina utbetalningar. I fallet med den 55-åriga kvinnan i Härnösand som bluffade sina funktionshinder har det betalats ut 20 miljoner under 20 år. Svante Borg medger att det borde ha upptäckts tidigare. Det strömmade ut så mycket pengar till kvinnan att det borde kontrollerats.
Samtidigt menar han att det är en svår balansgång. Kontrollen ska ske med respekt för att de ärliga är många och fuskarna få.
Hembesök och kontroller
Regelverket har öppnat för fler hembesök och enligt Försäkringskassan kommer det sannolikt att bli fler hembesök och kontrollutredningar. Assistansbolagens tidrapportering har tidigare varit ett mödosamt pappersarbete som numera kontrolleras elektroniskt. Det har minskat risken för fusk.
Skådespeleri och fusk
Men det finns fortfarande hål att täppa till lagstiftningsvägen. Försäkringskassab vill skärpa reglerna för anhörigassistans och dessutom vill man stoppa möjligheten att vara god man, personlig assistent och samtidigt driva assistansbolag. Det är dubbla uppdrag som hindrar kontroll och insyn.
– Men som i Härnösand, att genomskåda skådespeleri och regelrätt brottslighet kommer att bli svårt vilka regler vi än har. Jag är rädd att i sådana situationer kommer voi alltid att vara lite sent ute. Tyvärr, säger Svante Borg.