Vagnar för nyfödda, och en bild på Överläkaren Marie Vikström Bolin i blå sjukhuskläder och svarta glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västernorrland har högst antal igångsättningar i landet. I videon svarar överläkaren Marie Vikström Bolin på tre frågor om igångsättningar. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Västernorrland har högst andel igångsättningar i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare med så kallade igångsättningar inom förlossningsvården i Sverige, och allra vanligast är det i Västernorrland där andelen är så hög som 36,4 procent av de som nått fullgången graviditet.

Andelen förlossningar som sätts igång på konstgjord väg har ökat år för år sedan 1993 då mätningar startades. Ökningen var speciellt stor under 2020 då många regioner ändrade praxis och började sätta igång förlossningar redan under vecka 41 i större utsträckning i stället för som tidigare, vid vecka 42.

I Västernorrland, under år 2021, skedde var tredje förlossning genom igångsättning bland de personer som nått fullgången graviditet, alltså 37+ veckor. Av de gravida som gick in i vecka 41 blev hela 70 procent igångsatta.

Kapacitet och personal

En anledning till att Västernorrland toppar landets lista över igångsättningar beror enligt överläkare Marie Vikström Bolin vid Sundsvalls sjukhus på att man har god möjlighet att genomföra dem.

– Det finns regioner i Sverige som inte har den kapaciteten, man har inte rum och personal. Men vi har den kapaciteten och har personal som gör allt de kan för att erbjuda kvinnorna det här, säger Marie Vikström Bolin.

I klippet nedanför svarar Marie Vikström Bolin på tre frågor om igångsättningar.

Foto: SVT

Igångsättningar

Ju mer omogen livmoderhalsen är vid igångsättning, desto större är risken för komplikationer. Därför är risken alltid något större för att en igångsättning slutar med kejsarsnitt eller sugklocka, särskilt om det är första barnet. Att man ändå väljer att starta en förlossning beror på att man har bedömt det som en större risk att låta graviditeten fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.