Foto: Magnus Neideman/TT/Arkiv

Växande oro kring akutkirurgin i Övik

Uppdaterad
Publicerad

Oron kring akutkirurgins framtid i Örnsköldsvik växer. Vid årsskiftet finns bara en fast läkare och enligt landstinget görs det nu ansträngningar att lösa bemanningen. Målet för framtiden är att driva akutkirurgi dygnet runt som idag men det lämnas inga garantier för framtiden.

Det finns en oro att akutkirurgin i Örnsköldsvik kommer att gå samma väg som den i Sollefteå: Att den på sikt kan komma att läggas ned.

I vintras utredde till och med länsklinikchefen Leif Israelsson all akut kirurgi i länet och kom till slutsatsen att den skulle kunna koncentreras till Sundsvall. Men att det skulle finnas någon sådan plan vill inte hälso och sjukvårdsdirektören Nina Fållbäck Svensson kännas vid.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Dygnet runt

Hon menar att uppdraget från politikerna är tydligt: Den akuta kirurgin i Örnsköldsvik ska bemannas och fungera dygnet runt.

Nina Fållbäck-Svensson medger dock att bemanningsproblemen är akuta. Vid årsskiftet kommer det bara att finnas en fast läkare i verksamheten.

– Vi kommer att täcka upp med stafettläkare och med läkare som åker upp från Sundsvall men situationen är besvärlig och det jag ser framför oss är en situation där vi tvingas förlita oss på stafetter i Örnsköldsvik. Det är inte bra men oundvikligt, säger Fållbäck-Svensson.

Inga garantier

Hon är medveten om att det finns en oro kring akutkirurgin i Örnsköldsvik men menar samtidigt att landstingspolitikerna gett förvaltningen uppdraget att driva verksamheten.

– Det uppdraget arbetar vi självklart med att leva upp till. Samtidigt måste man ha klart för sig att om ytterligare komplikationer och svårigheter tillstöter så kan vi hamna i en situation där medicinsk kvalitet och patientsäkerhet äventyras. Det går inte att lämna några garantier för till syvende och sidst är det patientsäkerheten som styr, säger Fållbäck-Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet